NEMA POPUŠTANJA

Stožer sve mjere zadržao i produžio do 31. siječnja: Upitno je i kada će biti nastavljena školska godina

P. N.

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

"Od ponedjeljka očekujemo povratak na radna mjesta, to će povećati mobilnost a to je jedan od faktora za širenje zaraze. U sljedećem razdoblju razgovarat ćemo o tome što s nastavkom školske godine", rekao je Davor Božinović.Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare objavljuje što će biti dalje s mjerama u Hrvatskoj.


“Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Produžuju se do 31. siječnja”, objavio je Davor Božinović i dodao da se radi o tri odluke.


Povratak na radna mjesta


“Mi imamo pozitivne trendove. Kazali smo već da još uvijek ne možemo podvući crtu iza eventualnih posljedica povećanih okupljanja tijekom blagdana, ali posebno vezano za situaciju sa potresom.
Morali smo uzeti u obzir da činjenica da onaj dio koji smo dogovorili sa sindikatim, HUP-om i sl. a vezano je za poticaj da radnici koriste godišnji. Od ponedjeljka očekujemo povratak na radna mjesta, to će povećati mobilnost a to je jedan od faktora za širenje zaraze.


U sljedećem razdoblju razgovarat ćemo o tome što s nastavkom školske godine”, rekao je Božinović.


Zatim je o stanju govorio šef HZJZ-a Krunoslav Capak, koji je kazao gdje se danas nalazi Hrvatska u usporedbi s drugim zemljama.


“Prije tjedan danas smo imali 1170 pozitivnih 5031 testirana, 25.12 1643 pozitivnih 6164 testiranih. Do 27. studenog smo imali 4.080 novih slučajeva u jednom danu. Naša trenutna stopa incidencije u 14 dana je 351,8. Na sredini smo EU-a po tome, a 27.studenog 2020. smo imali incidenciju 974 i bili smo na 26 mjestu na ljestvici zemalja EU-a od ukupno 27.


Udio pozitivnih testova pada, te je 20,7 posto prosječno u tjedan dana udio pozitivnih testova u broju testiranih.


Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1032,9, što nas stavlja na 20. mjesto od 27 zemalja EU.


Manje zaraženih


Do jučer u 19 sati smo cijepili 24985 ljudi, a od 27. prosinca do jučer u 19 smo cijepili gotovo tri tisuće ljudi”, rekao je Capak i dodao:


“Mi jesmo razgovarali o situacijama u kojima bi se neke od mjera popuštale, ali se situacija strahovito brzo mijenja i imali smo nekoliko nepredviđenih situacija, prije svega mislim na potres i pojavu novih virulentnijih sojeva, jako je teško držati se semafora.


Ali treba reći da smo mi još uvijek iznad toga što smo odredili da bi razgovarali o tome što ćemo ukinuti a to je da 14 dana traje incidencija niža od 300, to bi trebao biti okidač za ukidanje nekih od ovih mjera, to nismo još dosegnuli.


Zelena situacija je negdje ispod 50 incidencija, većina europskih zemalja je daleko od toga pa i mi. A to je smjernica ECDC-a”, pojasnio je Capak i dodao:


“Njemačka je jučer zadržala svoje mjere, Slovenija ima strože mjere nego mi i ima ogromne brojke, Češka strahovito raste, mnoge zemlje imaju velikih problema s brojkama.


Ne smijemo zaboraviti da smo imali prije tri tjedna vrlo tešku situaciju s bolnicama, s premještanjem respiratora i takvu situaciju moramo spriječiti da nam se ubuduće dogodi”, zaključio je.


Novi sojevi koronavirusa


Ministar zdravstva Vili Beroš dodao je da je najveći broj hospitaliziranih evidentiran 21. prosinca kada ih je bilo 2.956, a danas ih je 2.251.


“Dana 19. prosinca smo imali 306 priključenih na respiratore, a danas ih je 194.


Također, 21. prosinca bilo je 383 bolesnika u bolnicama, a danas ih je 215.


Vjerujemo da sve to ukazuje na smanjenje širenje infekcije, ali nema mjesta opuštanju i dalje moramo biti oprezni. Ovaj virus je nepoznati protivnik, negdje raste jako velikom brzinom. I nema mjesta popuštanju”, kazao je Beroš.


O trenutnom stanju diljem svijeta vezano uz novi soj koronavirusa govorila je Alemka Markotić.


“Naravno da moramo paziti na bolničke kapacitete koji tek sad malo olakšavaju. Tu su i mutanti iz Ujedinjenog kraljevstva i Južne Afrike, i vjerojatno ovaj veliki porast u Velikoj Britaniji je vjerojatno zbog toga, mutanti su gotovo 70 posto virulentniji.


Jučer su razne zemlje rekle da se preporuča praćenje i sekvenciranje različitih uzoraka da vidimo što se događa u različitim zemljama.


Malta je detektirala tri takve situacije, Finska 16 iz Velike Britanije, jedan iz Južne Afrike, Švedska 17 iz Velike Britanije; portugal 34, Belgija 4, Irska čak 147… Ako se sjećate ti prvi mutanti su dosta detektirani u Irskoj, ali tad se nije znalo.


Zasad mutanti ne uzrokuju tešku klinički sliku, ali su veći brojevi i veća je mogućnost ako se brže širi da će pogoditi više ljudi s komorbiditetima pa i to može rezultatirati s visokom smrtnošću”, kazala je Markotić.


Cijepljenje sportaša


Na pitanje o cijepljenju sportaša prije opće populacije odgovorio je Krunoslav Capak:


“Vlada je usvojila plan. Ako se dogodi da ćemo imati dovoljno cjepiva, a to se može dogoditi, o tome ćemo razgovarati i modificirati prioritete.


Mi smo plan već modificirali zbog potresa, i veće količine šaljemo u Sisačko-moslavačku županiju. Prva tranša Moderne koja stigne u Hrvatsku sljedeći tjedan će biti kompletno upućena tamo.


Imamo zabilježen povećan broj slučaja korone u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naravno da je to posljedica potresa,  radi se o domu za starije i hitnim službama koje su bile na licu mjesta.


Danas imamo 60 novih slučajeva tamo. Radi se sve da se spriječi veća zaraza. Teško je ocijeniti još u kojoj je mjeri veći broj novih zaraženih. Mi smo ogroman broj antigenskih testova uputili na teren i kontinuirano se oni rade na području potresom pogođene županije”, rekao je Capak, koji je zatim odgovarao i na pitanje o kašnjenju dolaska cjepiva na koje se žale mnoge zemlje.


Zašto cjepivo kasni?


“Mi kao mala zemlja i malo tržište bez pomoći EK ne bismo mogli dobiti toliko cjepiva jer i inače imamo problema s nabavom. Veliki igrači dobiju prije nas ili nam ponude cjepivo s kratkim rokom trajanja, što znači da mi dobijemo na 18 mjeseci ili 12 mjeseci roka, a bogatije zemlje dobiju i 3 godine…


Tako da je za nas povoljno to što smo dobili prema broju stanovnika, i mislimo da smo dobili ravnomjerno. Neke zemlje su išle individualno pa je onda kod njih drugačije, pa su možda dobili više. Mi smo dio familije EU i trebamo solidarno s njima dijeliti, ja mislim da smo sve što smo dobili dobro raspodijelili, jedino ove početne doze su mogle biti malo veće…


Npr. nama je Astra Zeneca obećala veću količinu već u prosincu, ali njihovo cjepivo još nije registrirano…  Ako se registriraju, 1,7 milijuna od njih stiže već ovaj mjesec.


Tražili smo i naručili od Pfizera milijun doza, a oni su to naknadno smanjili na 900 tisuća, nakon toga su nam ponudili dodatnih 300 tisuća i mi smo naručili sve. Sad su u tijeku pregovori o dodatnim dozama, mi ćemo dobiti od toga 305 tisuća doza. Kroz čitavu godinu ćemo dobiti 1,6 milijuna doza”, kazao je Capak i kazao kako je zadovoljan akcijom cijepljenja poznatih osoba.


Cijepljenje ministara


“Mislim da je cijepljenje ministara i predsjednika nakon cijepljenja članova Stožera završilo dobro i odigralo svoju ulogu. Time smo mi htjeli građanima pokazati da se radi o sigurnom cjepivu i da je to jedini način da se spriječi epidemija. To je bio zajednički dogovor, je li to bilo dobro vidjet ćemo. Mislim da s odjecima tog događaja trebamo i možemo biti zadovoljni”, zaključio je.


Na početku pressice su izneseni podaci o današnjem stanju s brojem zaraženih, umrlih i testiranih u Hrvatskoj.


U zadnja 24 sata zabilježeno je 1098 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5794. Među njima je 2251 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta.


Preminulo je 38 osoba.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 217946 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 4304 preminule, ukupno se oporavilo 207 848 osoba od toga 1538 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 18 277 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 061 953 osoba, od toga 6 742 u posljednja 24 sata.