Novi paket

Stožer predstavlja nove mjere: “Ovo nije uvođenje propusnica, već zabrane kretanja među županijama”

Portal Novi list

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Nacionalni stožer predstavlja nove epidemiološke mjere koje će biti na snazi od utorka, 22. prosinca do petka, 8. siječnja 2021. godineNacionalni stožer predstavlja nove epidemiološke mjere koje će biti na snazi od utorka, 22. prosinca do nedjelje, 10. siječnja 2021. godine.


U protekla 24 sata zabilježena su 3.272 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21.297.


Među njima je 2.918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminulo je 68 osoba.
Preminula je najmlađa osoba dosad, imala je 27 godina. Navodno je imala urinarnu infekciju, ali sve se još utvrđuje.


Do danas je ukupno zabilježeno 190.235 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.023 preminulo, a 165.915 se oporavilo (4.352 u protekla 24 sata).


U samoizolaciji je trenutno 54.587 osoba. Do danas je ukupno testirano 931.358 osoba, od toga 10.849 u posljednja 24 sata.


Što s onima koji su preboljeli bolest?


Kako se moraju ponašati oni koji su preboljeli bolest?


“Zbog razvoja imuniteta vrlo vjerojatno se u narednom periodu neće razboljeti. Međutim, zbog prisustva virusa, mogu prenijeti virus drugim osobama i mogu ih zaraziti.


To ukazuje da nas je ovaj virus osudio na zajedništvo, vraća nas jednim drugima. Moramo misliti jedni na druge, biti upućeni jedni na druge. Primjer je nošenje maski. Ako ih jedan pojedinac ne nose može zaraziti sebe i ostale.


Također, cijepljenjem štitimo i sebe i druge. Jedni bez drugih nećemo moći i nećemo moći postizati dobre rezultate u ovoj pandemiji. Samo zajedno možemo spriječiti širenje virusa”, poručio je Vili Beroš.


Razloge za donošenje novih mjera iznio je potpredsjednik Vlade Davor Božinović.


“Naša situacija je takva da unatoč počecima pozitivnih trendova popuštanje mjera u zimskom razdoblju nije i ne može biti opcija. Velika je stvar što možemo govoriti o početku cijepljenja, ako budemo učinkoviti moći ćemo se opustiti sredinom sljedeće godine.


Zato smo donijeli nekoliko odluka kojima ćemo nastojati epidemiološki pokriti razdoblje od sljedećeg tjedna do 10. siječnja 2021.


Nastojimo poslati poruku koliko je važno obeshrabriti posjete i druženja. Radi se o kombinaciji mjera Stožera, ali i drugih aktivnosti Vlade, sve sa istim ciljem”, rekao je Božinović.


Koje se mjere donose?


Prvo, tu je početak školskih praznika, čime se osigurava da učenici idu na raspust do 18. siječnja, čime će se smanjiti pokretljivost učenika. U bitnome će se rasteretiti javni prijevoz.


Korištenje starih godišnjih odmora


Drugo, razgovaralo se s predstavnicima HGK, HUP-a i HOK-a koji su podržali inicijativu da radnici koriste stare godišnje odmore tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.


Inicijativu su podržali i sindikati.


Okupljanje najviše 10 osoba iz 2 kućanstva


Donose se dvije odluke, uz produljenje dosadašnjih mjera, uz neke izmjene.


Prema prvoj najviše se može okupiti 10 osoba i to iz dva različita kućanstva.


Pravilo od 7 kvadrata za crkve, kina, kazališta


Na Badnjak i Božić mise će se održavati prema posebnim uputama HZJZ-a.


Misna slavlja se mogu održavati samo 24. i 25. prosinca, sukladno preporukama HZJZ-a


Na sedam kvadrata prostora u crkvi moći će biti jedan vjernik, umjesto ograničenja od 25 osoba, bez obzira na veličinu crkve.


Pravilo od jedne osobe na 7 kvadrata se uvodi i za kina, kazališta i druga mjesta koja spadaju u domenu kulture.


Od 23. prosinca zabrana napuštanja županije prebivališta


Od 23. prosinca zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Dopušteno je kretanje između Zagreba i Zagrebačke županije.


Ova mjera ne odnosi se na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku svrha, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje covida-19 i diplomatsko osoblje.


Za kretanje između županija potrebno je posjedovati ili valjanu iskaznicu kojom se dokazuje nešto od gore navedenog ili važeću propusnicu.


Propusnicu izdaju županijski stožeri prema prebivalištu osobe, a u iznimnim slučajevima odlučuje Ravnateljstvo civilne zaštite.


Moguće je dobivanje propusnica za one koji brinu o starijim i nemoćnim osobama, ali i za one koji su unaprijed rezervirali smještaj, rekao je Božinović.


“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već se zabranjuju putovanja iz matične županije”, rekao je Božinović.


Prema njemu, intencija je da ova odluka traje do 8. siječnja i da se ne produžuje, ako to ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije.


“Tada bismo već mogli vidjeti rezultate našeg ponašanja tijekom Božića i Nove godine”, rekao je Davor Božinović.


Kako će zaposleni do propusnica?


Davor Božinović upitan je o izdavanju propusnica zaposlenicima tvrtki.


“Bitno je da se smanji radna aktivnost, koja ionako u ovo doba godine nije jako visoka. No, postoje iznimke, zato i postoji mogućnost propusnica za iznimne slučajeve. Radi se o dva tjedna za koje apeliramo na sve da se suzdrže i od putovanja i okupljanja i druženja”, rekao je Božinović.


Dodao je kako će tvrtke za zaposlenike koji ne mogu raditi od kuće tražiti propusnice od stožera.


Hoćemo li pobijediti koronu do lokalnih izbora?


Krunoslav Capak upitan je hoćemo li pobijediti koronu prije lokalnih izbora u svibnju, kao što je to Stožer već bio slavodobitno objavio prije parlamentarnih izbora prošlog srpnja?


“Neću se upuštati u procjene oko toga hoćemo li pobijediti koronu do 5. mjeseca, to ovisi o tome koliko će se ljudi cijepiti”, rekao je Capak.


“Za okupljanja ispred crkve vrijedi odluka zabrane okupljanja iznad 25 ljudi. Preporuka je i da se polnoćke pomaknu ranije, da sve mise završe do 22 sata. Članovi iste obiteli ne moraju održavati razmak, preporuča se organizirati klupe za vjernike koji dolaze iz istog kućanstva.


Preporuča se da od ulaza do oltara svaka druga klupa bude u uporabi”, rekao je Capak.


“Cilj ovih mjera je da brojevi ne buknu nakon Božića i Nove godine”; rekao je Božinović.


Zašto se ugostiteljima ne omogući isto što i crkvama?


Zašto se i ugostiteljskim objektima ne omogući jedna osoba na 7 kvadrata kao i crkvama, upitao je novinar Al Jazeere?


“Odgovor je zapravo nemoguć”, odgovorio je Capak.


“Mi nastojimo spriječiti kontakte, ali da ne ograničimo neke djelatnosti važne gospodarski, mentalno i psihički i iz ‘kakvih god želite razloga’. Ova mjera za crkve je poštivanje želja vjernika za duhovnim mirom i potrebom da se proslavi blagdan.


Za Badnjak i Božić dopustilo smo da to bude uz minimalni epidemiološki rizik, a da se ipak omogući vjernicima da proslave ovaj blagdan”, odgovorio je Krunoslav Capak.