Novo postrožavanje

Stožer danas objavljuje nove mjere: ‘Zatvaraju se igraonice i dvorane, skraćivanja radnog vremena kafića neće biti’

P. N.

Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite danas će u podne predstaviti novi set mjera koje će na snazi biti od 1. travnja. Osim onih koje se donose u županijama, postrožavanja će biti i na nacionalnoj raziniEpidemiološke brojke u Hrvatskoj nastavljaju se intenzivno pogoršavati, a prema nekim procjenama dnevni broj novih slučajeva u dogledno bi vrijeme ponovno mogao dosezati brojke od 4.000 ljudi.


Nacionalni stožer civilne zaštite danas će u podne predstaviti novi set mjera koje će na snazi biti od 1. travnja. Osim onih koje se donose u županijama, postrožavanja će biti i na nacionalnoj razini.


Treninzi i igraonice


Index neslužbeno doznaje kako se prva mjera odnosi na sport u zatvorenim prostorima – od sutra bi trebali biti zabranjeni treninzi i sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenom, osim za vrhunske sportaše. Teretane će, pak, ostati otvorene.
Drugo postrožavanje se odnosi na zatvaranje dječjih igraonica i radionica, dok su plesne škole zatvorene već od ranije. Teretane se u ovom krugu neće zatvarati, a zasad se ne razmišlja ni o skraćivanju radnog vremena kafića ili zatvaranju terasa. Za Uskrs neće biti posebnih mjera za crkve, osim već postojeće mjere da se na misama smije okupiti do 25 ljudi.


Na snagu od sutra, piše Index, stupaju i nova pravila za prelazak granice. U Hrvatsku će se odsad moći ući s negativnim PCR testom ili nekim od antigenskih testova koje u ovu svrhu priznaje i EU, ali i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenom covidu-19 u posljednjih šest mjeseci.


Mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju


Još jučer, posebne je mjere za područje Splitsko-dalmatinske županije zatražio županijski stožer. Među pooštrenim mjerama u Splitsko-dalmatinskoj županiji iz županijskog Stožera CZ predlažu donošenje odluke o obveznom korištenju maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima, gdje se očekuje veći protok ljudi (tržnice, prostori oko trgovačkih centara, vjerski objekti i sl.) bez obzira na fizički razmak.


“Predlažemo odluku o zabrani prodaje alkoholnih pića u vremenu od 20 sati do 6 sati,” navodi se u tekstu prijedloga što ga je potpisao načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić


Također se predlaže ograničavanje rada ugostiteljskih objekata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koja pružaju ugostiteljske usluge tako da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati samo na otvorenim terasama, odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a radno vrijeme može se odrediti u trajanju od 6 sati do 20 sati.


Po prijedlogu Splitsko-dalmatinskog Stožera na području te županije radno vrijeme casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje može se odrediti u trajanju od 8 sati do 20 sati, uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u njihovim prostorima.


Županijski Stožer predlaže i zabranu rada dječjih igraonica i održavanje dječjih radionica u zatvorenom prostoru, a da škole stranih jezika nastavu mogu održavati samo online. Također samo online teorijski dio mogle bi održavati i auto škole čiji bi satovi vožnje trajali najviše 45 minuta.


Županijski Stožer civilne zaštite također preporučuje obustavu svih klupskih treninga u zatvorenim prostorima, osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i klubove koji se u individualnim sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u najvišem rangu i sportaši koji se s nacionalne razine pripremaju za europska i svjetska natjecanja.