Voditelj kriznog stožera KB Dubrava

Što se to događa misterioznog desetog dana korone? ‘Ovakav tok bolesti još nismo vidjeli’

P. N.

Foto Boris Scitar/ Vecernji list/PIXSELL

Foto Boris Scitar/ Vecernji list/PIXSELL

Nismo pametniji da znamo zašto se to događa i mladim ljudima. Možda je stvar u količini virusa, kaže dr. BaršićŠto se to događa misterioznog desetog dana korone i zašto mnogi zdravi mladi nepušači u to vrijeme završe u bolnicama na kisiku? Dugogodišnji predstojnik intenzivne na “Fran Mihaljeviću”, a sada voditelj Kriznog stožera KB Dubrava dr. Bruno Baršić kaže za RTL Direkt kako je to prirodni tijek bolesti kod, srećom, malog postotka bolesnika.


“Puno je zaraženih, pa je onda taj postotak veći. Tok bolesti ide tako da počne kao gripozni stadij. Oko 5,6 dana je prvo pogoršanje stanja, a tada je to upala pluća, potreban je kisik. Onima kojima treba od početka 14, 15 litara kisika, kod tih dolazi do nemogućnosti ulaska kisika u krv. Ono što je sljedeće pogoršanje je, kod jednog dijela bolesnika dolazi do oštećenja pluća. Proširuju se krvne žile… Prvo se ljudima pogorša plućna funkcija. Čak imamo ljude koji su otišli doma da su se vraćali opet s problemom”, kazao je Baršić, dodajući kako smo odavno prošli onu fazu kad komplikacije imaju samo stariji od 80.


Ima mladih koji ne prolaze dobro.
“Nismo pametniji da znamo zašto se to događa i mladim ljudima. Možda je stvar u količini virusa. Ako primite manju količinu virusa, vjerojatno ćete imati blažu sliku. Zato su tu maske, da nas štite… Onda i genetske predispozicije… Puno je teorija… On se ponaša kao super antigen. Ovakav tok bolesti nismo vidjeli. Vidjeli smo svinjsku gripu, bila je nova bolest za nas. Ali ovako dugotrajne promjene na plućima, kao i posljedice za koje ne znamo koliko će biti dugoročne…”, kazao je dr. Baršić za RTL.