DRŽAVA APSURDA

Što s odlukama koje je Anita Nosić donijela otkako više nije smjela biti načelnica? Sve podsjeća na još jedan slučaj

Jagoda Marić

Načelnica Lovreća Anita Nosić kupila je stan u Zagrebu, a država joj je pomogla subvencioniranjem kredita, iako uopće nije živjela u glavnom gradu. Prijavila se 15 mjeseci kasnije, ostavši pritom načelnica iako Zakon izričito navodi da načelnik mora živjeti u općini kojoj je na čeluZAGREB – Dojam građana da je Hrvatska zemlja apsurda u kojoj se zakona drže tek rijetki, a posebice rijetko oni koji su na vlasti, sigurno će dodatno učvrstiti slučaj načelnice općine Lovreć pored Imotskog, HDZ-ove Anite Nosić.


Ona je i dalje načelnica Općine iako joj je mandat trebao prestati po sili zakona još 10. prosinca 2018. godine, kad je prijavila prebivalište u Zagrebu.


Lako je moguće da bi ona taj mandat odradila bez problema do kraja, odnosno do svibnja 2021. godine, da nije otkriveno kako je kupila stan u Zagrebu uz pomoć države odnosno kroz program u kojem država preko APN-a građanima subvencionira polovicu rate u prvih nekoliko godina otplate.
Ministarstvo graditeljstva tada je krenulo u potragu za podatkom je li se Nosić u roku od 30 dana prijavila na adresi stana koji je kupila uz subvenciju države.


Međutim, u Graditeljstvo stiže podatak MUP-a da je Nosić od 10. prosinca prijavljena u Zagrebu na adresi stana koji joj je država pomogla kupiti, a ne u općini koju vodi.


Pred očima državne administracije u ovom jednom slučaju dogodilo se nekoliko propusta. Nosić je potpisala ugovor u kupnji stana uz državnu subvenciju 26. rujna 2017. godine i nije se u roku od 30 dana prijavila na novu adresu.


APN koji joj je odobrio subvenciju tolerirao je njezino ignoriranje obveze čak 15 mjeseci, i da nije bilo medijskih upita očito nikada to ne bi ni provjerili.


Načelnica nikome nije prijavila promjenu prebivališta, nastavila je voditi općinu, ali za to se očito nisu brinule ni službe u općini, niti je nadležno Ministarstvo uprave nešto o tome znalo. Prema registru birača Nosić je, iako je promijenila prebivalište, još registrirana u Lovreću.


Opća provjera


Pokušali smo kod Nosić provjeriti zašto je nakon promjene prebivališta i dalje ostala načelnica, ali na pozive se nije javljala.


Zato su se iz te situacije, koja pokazuje da u državnoj upravi nešto ozbiljno ne valja i da onaj tko ima volje ili političko zaleđe može mjesecima ili godinama kršiti zakon, pokušavali »čupati« ministri nadležni za resore u kojima je slučaj Nosić razobličio potpuni kaos i nerad ili nered.


Ministar graditeljstva Predrag Štromar u čijem je resoru APN kazao je sinoć nakon sjednice Vlade da je Ministarstvo nakon kontrole ustanovilo da je Nosić redovito prijavljena u Zagrebu, te je najavio kontrolu prebivališta svih kupaca subvencioniranih kredita.


Iako se Nosić nije prijavila u zakonskom roku od 30 dana nakon kupnje stana, Štromar je zaključio kako je napravila sve po zakonu jer se prijavila tamo gdje je kupila stan.


Nadzor upravne inspekcije u slučaju načelnice najavio je ministar uprave Ivan Malenica dodajući da će, ako se utvrdi da je zaista došlo do promjene prebivališta, njezin mandat prestati po sili zakona.Bauk se prisjetio Rončevića, koji je bio načelnik Općine Kistanje, a u studenom 2011. godine je, kako bi ostvario stanarsko pravo, prebivalište prijavio u Zadru. Ali, nije se zbog toga povukao s mjesta načelnika.– Mi smo u Ministarstvu, neslužbenim kanalima, početkom 2012. doznali da Rončević više nema prebivalište na području općine Kistanje, konstatirali smo da mu je prestao mandat načelnika i raspisali prijevremene izbore, rekao nam je Bauk.SDSS-ovca Rončevića su zapravo »provalili« politički protivnici iz HDZ-a i to nakon što su članovi biračkog odbora u Đevrskama primijetili da načelnik više nije prijavljen u tom mjestu. Lokalni HDZ-ovci su o tome izvijestili javnost, a Rončević se potom odjavljuje u Zadru i ponovno prebivalište prijavljuje na staroj adresi u Đevrskama. No, taj mu manevar ipak nije pomogao da zadrži dužnost načelnika općine, koji je prije toga obnašao sedam godina.


– Mandat čelniku jedinice lokalne samouprave prestaje po sili zakona prijavom prebivališta izvan jedinice lokalne samouprave, odnosno u ovom slučaju ako upravna inspekcija utvrdi da je ona prijavila prebivalište izvan jedinice lokalne samouprave, kazao je Malenica.


Nije znao odgovoriti što će biti s plaćom načelnice koju je dobivala više od godinu dana, a koja je prema njezinoj imovinskoj kartici 7.401 kunu. Zanimljivo, Nosić je zadnje izmjene u svojoj karticu unijela 1. studenog 2018. godine kad je prijavila da je kupila stan kreditnim zaduženjem, a unijela je i subvenciju države.


No, u njezinoj imovinskoj kartici još stoji prebivalište u Lovreću. Nitko jučer nije znao precizno odgovoriti ni što će se dogoditi s odlukama koje je donijela načelnica. A, sličnu je dvojbu u svom mandatu, zbog slučaja nekadašnjeg načelnika Kistanja Slobodana Rončevića, kojem je mandat isto prestao zbog promjene prebivališta, što on nije prijavio i nastavio je voditi općinu, imao 2012. godine tadašnji ministar uprave Arsen Bauk.


Slučaj iz Kistanja


– Tada nam se nametnula dvojba što napraviti s odlukama koje je Rončević donio nakon dana kad je promijenio prebivalište.


Vodio sam se činjenicom da je od odjave prebivališta, pa do prestanka mandata načelnika prošlo samo dva mjeseca i nisam poništio niti jednu njegovu odluku.


Pozvao sam se pritom na Europsku konvenciju o lokalnoj samoupravi, koja govori da intervencija države treba biti razmjerna.


Sada je puno više vremena proteklo od trenutka kada se Anita Nosić odjavila u Lovreću. Možda bi njezin zamjenik, ako to želi, mogao konvalidirati sve njezine odluke, ali ne znam kako bi to prošlo na sudu ako bi se netko žalio na neku od tih odluka, kazao nam je Bauk.


On nema jednoznačan odgovor na pitanje tko to mora obavijestiti Ministarstvo uprave da neki načelnik, gradonačelnik ili župan više nema prebivalište na području jedinice lokalne odnosno regionalne samouprave na kojoj je čelnik izvršne vlasti.


– Ministarstvo uprave ne može svaki dan provjeravati jesu li svi oni na istim prebivalištima. U slučaju u Lovreču, mislim da je upravni odjel općine trebao izvijestiti Ministarstvo da je Anita Nosić promijenila prebivalište. Ili je to možda trebao učiniti MUP. To nije precizno regulirano, zaključuje Bauk.


Aniti Nosić, čini se slijede stranačke sankcije, jer je glavni tajnik stranke Gordan Jandroković kazao da je u slučaju načelnice napravljen niz propusta i da stranka o tome ima što reći.


Jandroković je dodao da mu je bilo što teško reći o slučaju Nosić, a da to ne bude osuda, jer je neobično da se ona uopće prijavila za kupnju stana u Zagrebu, kao i to da je prijavila prebivalište u Zagrebu i nastavila biti načelnica, iako je to protivno zakonu.


S obzirom da je premijer Andrej Plenković izjavio u srijedu da do 15. ožujka očekuje još dvadesetak slučajeva medijske diskreditacije HDZ-ovih dužnosnika koji njega podržavaju, logično je zapitati se spada li među njih i Anita Nosić. Jučer nismo uspjeli doznati je li i ona već dala podršku Plenkoviću.