Ugledni znanstvenik

Što nas očekuje na jesen? Lauc kaže da ćemo imati još jedan veliki problem: ‘To sada vidimo na južnoj polutki’

P. N.

Foto Tomislav Miletić PIXSELL

Foto Tomislav Miletić PIXSELL

On nije siguran koliko ćemo brzo dobiti cjepivo za koronavirus, jer se neka razvijaju i desetljećimaUgledni znanstvenik, prof. Gordan Lauc kaže kako još nije jasno koliko su zarazni oboljeli s asimptomatskim oblikom koronavirusa, ali i da osoba može biti zarazna do 48 sati prije pojave prvih simptoma.


“Ono što je nezgodno jest da osoba može biti zarazna, a da u tom trenutku nema nikakve simptome. Dva dana prije simptoma može biti jako zarazna tako da za ljude koji su asimptomatski nije sasvim jasno koliko su zarazni”, rekao je Lauc za Novu TV.


On nije siguran koliko ćemo brzo dobiti cjepivo za koronavirus, jer se neka razvijaju i desetljećima.
“Doći do novih spoznaja u samo tri mjeseca je vrlo teško, znantvenici još uče o njemu, a velik je pritisak javnosti. Zato se i događa da kruže razne informacije. To je proces učenja”, dodaje Lauc.


Kaže kako se zasad smatra da se virus prenosi kapljičnim putem, a ne aerosolom, odnosno lebdećim česticama.


Što očekuje na jesen?


“Problem je što će se pojaviti i druge uobičajene bolesti za to vrijeme, poput gripe i prehlade, pa će svi simptomi biti sumnjivi. To trenutno vidimo na južnoj polutki. Na jesen ćemo morati biti puno oprezniji nego što to moramo biti u ovom trenutku”, rekao je dr. Lauc, prenosi Dnevnik.hr.