Vremenska prognoza

Što je to s ljetom ove godine? Meteorolozi otkrivaju kad bi se vrijeme konačno trebalo stabilizirati

P. N.

U unutrašnjosti će veći dio zadnjeg svibanjskog dana biti suh, a krajem dana i u ponedjeljak oblačnije i nestabilnije, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskovaNi na hrvatski Dan državnosti, nema nekih velikih meteoroloških novosti! Visinska će ciklona nastaviti biti “na dužnosti”, stoga će i dalje biti vremenske raznolikosti, pritom mnogima zbog “dobrog” vremena radosti, a nekima zbog pljuskova i grmljavina i žalosti, i to većinom u Dalmaciji i na istoku unutrašnjosti. Srećom, vrlo je mala vjerojatnost meteoiznimnosti, pa samo neki moraju biti na pozornosti. Podjednako nestabilno i svježe bit će i u bliskoj budućnosti, ali uskoro stižu osjetno više temperaturne vrijednosti. Uostalom, i prema najnovijoj dugoročnoj prognozi DHMZ-a – ljeto će dobro zagrijati kosti…


Tim je stihovima, u svojem stilu, trenutnu vremensku situaciju oslikao HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Promjenjivo se vrijeme u istočnoj Hrvatskoj nastavlja i u subotu. No mjestimične kiše bit će rjeđe nego u petak, osim uglavnom u najistočnijim krajevima, gdje će i dalje biti česta. Uz slab do umjeren sjeverozapadnjak bit će razmjerno svježe za kraj svibnja. Podjednaka će svježina s najvišom temperaturom oko 19 °C biti i u središnjoj Hrvatskoj. No dok se temperatura u odnosu na petak neće odveć mijenjati, oblaka će ipak biti manje, a uz to će biti i suho. Vjetar povremeno umjeren sjeverni.
I u gorju će biti promjenljivo oblačno i uglavnom suho, a na sjevernom Jadranu sunčanije. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak. Na moru bura, podno Velebita u početku i jaka, uz moguće valovito more, a poslijepodne ponegdje sjeverozapadnjak. Najviša temperatura od 15 °C u gorju do 23 °C na sjevernom Jadranu. Subota će u Dalmaciji biti nestabilnija. Uz promjenljivu naoblaku bit će mjestimične kiše, pa i u obliku ponekog pljuska praćenog grmljavinom, uglavnom u južnijim područjima, gdje će puhati slab do umjeren zapadnjak. Sjevernije od Splita umjerena bura, koja će poslijepodne prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak.


Najnestabilnije na krajnjem jugu Hrvatske, povremeno s kišom i grmljavinom, a zbog toga i svježije nego u petak, s najvišom temperaturom oko 20 °C – samo malo višom od temperature mora. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, poslijepodne zapadnjak i sjeverozapadnjak uz umjereno valovito more.”


I dalje promjenjivo, prema kraju novoga tjedna toplije


“Poneki pljusak s grmljavinom na jugu će Jadrana biti još i u nedjelju, a do ponedjeljka će na Jadranu općenito biti djelomice sunčano i uglavnom suho. U utorak pretežno sunčano. I dalje valja računati na slabu i umjerenu buru, te sjeverni i sjeverozapadni vjetar, koji ponegdje mogu biti i jači. Temperatura u blagom porastu.


U unutrašnjosti će veći dio zadnjeg svibanjskog dana biti suh, a krajem dana i u ponedjeljak oblačnije i nestabilnije, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova. U utorak se njihova vjerojatnost smanjuje i bit će više sunca. I dalje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadani vjetar te razmjerno svježe.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.