Završetak travanjskog ljeta

Stiže oštra promjena vremena: ‘Večer će biti znatno hladnija od jutra, a kiša bi mogla prijeći i u snijeg’

P. N.

Zbog intenziteta i dugotrajnosti nove promjene vremena DHMZ je objavio i posebno priopćenjeDanas stiže promjena vremena s kišom i grmljavinom, moguće i tučom, u gorju i snijegom, te sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, na sjevernom Jadranu potkraj dana burom. Zbog intenziteta i dugotrajnosti nove promjene vremena DHMZ je objavio i posebno priopćenje, piše HRT.


Osjetno hladnije


“Nakon djelomice sunčanog jutra, u Slavoniji, Baranji i Srijemu u drugom dijelu utorka slijedi naoblačenje i kiša. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina. Umjeren jugozapadni vjetar okrenut će na umjeren i jak sjeveroistočnjak s kojim će stići i znatno hladniji zrak.


I u središnjoj Hrvatskoj će večer biti osjetno hladnija od jutra. Naoblačenje i kiša ujutro će zahvatiti Međimurje i Hrvatsko zagorje, zatim i ostala područja. Prema noći treba računati i na snijeg, uglavnom u višim predjelima. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak, na udare ponegdje i olujan.
Na zapad Hrvatske će promjena vremena stići sredinom dana, uz lokalno izraženije pljuskove s grmljavinom. S osjetnim padom temperature navečer će kiša u gorju prelaziti u snijeg, uz vjerojatno stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Umjereno do jako jugo i jugozapadni vjetar okrenut će na sjeverozapadnjak, odnosno buru koja će još pojačati.


U Dalmaciji veći dio dana djelomice sunčano, a popodne oblačnije uz mjestimice izraženiju kišu i grmljavinu. Puhat će umjereno i jako jugo. Jutarnja temperatura zraka od 10 °C u unutrašnjosti do 18 °C na otocima, a najviša do 25 °C.


Podjednake vrijednosti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će tek kasno popodne stizati kišonosni oblaci, moguće i neverini. Bit će vjetrovito uz jugo, a more umjereno valovito i valovito.”


Nestabilno i još svježije


“Od srijede postupno smirivanje. Unatoč sunčanim razdobljima i blagom porastu temperature povremene oborine u kopnenom će području biti do kraja radnog tjedna. U zoru pri tlu moguć slab mraz, uglavnom u gorju.


I na Jadranu će idući dani biti nestabilni, ali neverini su najizgledniji u srijedu. Jaka i olujna bura oslabjet će te u Dalmaciji prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura bez izražene promjene.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.