STIŽE NUKLEARNI RATNI BROD U Split uplovljava nosač zrakoplova “Abraham Lincoln”

Hina

foto: Flickr

foto: Flickr

Abraham Lincoln peti je nosač zrakoplova na nuklearni pogon klase Nimitz u floti mornarice SAD-a. U službi je 1989. godine.ZAGREB/SPLIT – U svibnju će u splitsku luku uploviti američki ratni nuklearni brod USS „Abraham Lincoln“ (CVN 72). Dozvolu za uplovljavanje ovog broda dala je hrvatska vlada na jučerašnjoj sjednici.


U obrazloženju scoije odluke Vlada je navela propis Pomorskog zakonika prema kojem se stranom ratnom nuklearnom brodu i stranom ratnom brodu koji ima nuklearno naoružanje može odobriti uplovljavanje u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u hrvatskoj luci ili luci u kojoj je brodogradilište u kojem će taj brod biti popravljen.


Abraham Lincoln peti je nosač zrakoplova na nuklearni pogon klase Nimitz u floti mornarice SAD-a. U službi je 1989. godine.
Bit će to peti američki nosač zrakoplova koji uplovljava u Split. Prije Abrahama Lincolna, u Splitu je 2006. godine bio nosač zrakoplova USS Enterprise.


U prosincu 2015. godine u Brački kanal uplovio je USS Harry S. Truman, a još u vrijeme Jugoslavije u Splitu su bili nosači zrakoplova ‘USS Saratoga’ 1976. godine te ‘USS America’ 1979. godine.