Prognoza vremena

Stiže novi toplinski val, noći će mnogima biti neugodne

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Kreće nam izražena vrućina. Na Jadranu posebno porasti noćna i jutarnja temperatura jer će zapuhati jugoPred nama je još jedan ovogodišnji toplinski val. Pored visoke temperatura nekima će neugodu, barem do sredine novog tjedna stvarati i južina. Vikend i početak idućeg tjedna u znaku su pravog ljetnog vremena, uz čestu vrućinu i podosta sunčanih sati, javlja dr. Tanja Renko iz DHMZ-a u prognozi za HRT.


S utorkom raste vjerojatnost za lokalne pljuskove, pogotovo na zapadu unutrašnjosti i na dijelu sjevernog Jadrana, a jugo će duž većeg dijela obale postupno slabjeti.


Naime, posvuda razmjerno vjetrovito bit će u nedjelju i ponedjeljak, zbog čega će i noći na Jadranu često biti vrlo tople te mnogima neugodne za spavanje.
Idući će dani biti još topliji, pri čemu će na Jadranu posebno porasti noćna i jutarnja temperatura jer će zapuhati jugo. Početkom novog tjedna u mnogim se mjestima temperatura noću neće spuštati ispod 25 °C.


Bit će barem djelomice sunčano te razmjerno vjetrovito sve do utorka, kada će se povećati vjerojatnost za neverine, posebice na sjeveru.


I na kopnu pokoji pljusak, većinom poslijepodne, i to češće u utorak na zapadu. Puhat će slab i umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadnjak, a s pritjecanjem sve toplijeg zraka pred nama je još jedan toplinski val, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


I RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić za dane pred nama najavljuje neugodne vrućine.


Kreće nam izražena vrućina, a porasti će od nedjelje i noćna temperatura pa će mnogi teško spavati. Bit će to vrijeme po južini pa neće biti posve stabilno. Tako uz povremeni višak oblaka može biti kojeg kraćeg popodnevnog pljuska, uglavnom u zapadnim područjima, a najčešće u utorak.


Sve neugodnije od nedjelje i na Jadranu, ne samo zbog visokih temperatura, već i zbog umjerenog i jakog na udare u nedjelju i ponedjeljak moguće i olujnog juga. Malo mirnije od utorka.


Mala mogućnost za kraći pljusak, gotovo svakodnevno, postoji na sjevernom dijelu, osobito u utorak kad može biti i neverina. Temperature iznad prosjeka, a iako će se na južini činiti malo manje vruće, problem će predstavljati vrlo tople i tropske noći, kada se temperatura ponegdje neće spuštati ispod 25 °C.