Sporne izjave

Stigla reakcija iz MVEP-a: “Nije točno da su hrvatski građani prelazili granicu Zambije i Konga s djecom”

Portal Novi list

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji, kažu iz MVEP-aMinistarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je na tvrdnje koje su se pojavile od strane Dicksona Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji.


“Vezano uz netočne navode Dicksona Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji, iznesenih jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi.


Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje g. Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret.
Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni.


Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji”, navodi se u priopćenju MVEP-a.