Komplikacije

Stanje bi, nažalost, moglo buknuti: ‘Dva zaražena liječnika iz Dubrave bila u kontaktu s velikim brojem pacijenata’

P. N.

U KB Dubrava detektiran veći broj kontakata sa zaraženim liječnicima, što znači da nećemo moći do kraja evakuirati bolnicu. Još stotinjak bolesnika će do daljnjega ostati u bolnici, a bolnica ima 500 kreveta, rekao je ministar Vili BerošPotvrda zaraze u Kliničkoj bolnici Dubrava mogla bi za sobom povući teže posljedice nego se mislilo. Utvrđeno je, naime, da su dvojica oboljelih liječnika proteklih dana bili u kontaktu s velikim brojem ljudi.


– Situacija se malo zakomplicirala. U KB Dubrava detektiran veći broj kontakata sa zaraženim liječnicima, što znači da nećemo moći do kraja evakuirati bolnicu. Još stotinjak bolesnika će do daljnjega ostati u bolnici, a bolnica ima 500 kreveta, rekao je ministar Vili Beroš i dodao da ćemo, nažalost, u skorije vrijeme sigurno imati nekoga tko je teže bolestan. Statistika je tu jasna, mogući su i drugi ishodi, rekao je.


Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je, pak, nove informacije o zaraženom liječniku iz KBC Rebro.
– Intervju s liječnikom je napravljen vrlo detaljno, pronašli smo sve njegove kontakte. Naišli smo na jednu vrlo organiziranu situaciju, kontakata je bilo, ali u Rebru su napravili jako dobar posao. Ekipa koja je bila u kontaktu s njim je otišla kući, a na posao je došla druga ekipa koja nije bila s njim, rekao je Capak.


On kaže kako je početna strategija bila da se otkrijeu bolesni i njihovi kontakti. No sada se mijenja.


– Sad je izuzetno važno da pripremimo zdravstveni sustav za prijem većeg broja bolesnika i teže slučajeve. Taj plan se upravo komunicira s ravnateljima bolnica, a to nije jednostavan zadatak, jer te bolnice imaju i druge poslove. Riječ je o specifičnoj ugrozi i tu samo struka može pomoći. Moramo pažljivo ekvilibrirati između strožeg i onog što je potrebno. Moramo omogućiti zdravstvenom sustavu da može primiti bolesnike i da izbjegnemo talijanski scenarij gdje je sutav bio preopterećen i nije mogao odmah odgovoriti na ugrozu, dodao je Capak.