NOVI CROBAROMETAR

Stabilni trendovi: HDZ i dalje najjači, afere mu ne smetaju! Stranka “Možemo” treća je po snazi politička opcija

Tihana Tomičić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Možemo i dalje raste, i prema najnovijim brojkama oni su treća opcija s potporom od 9,3 posto. MOST je četvrti s potporom do 8 posto, dok Domovinski pokret ima podršku 6,8 posto ispitanih građana...Dnevnik Nove TV donio je redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, po kojem HDZ i dalje premoćno vodi pred svima ostalima sa 30,9 posto. Iako je anketa provedena u tjednu koji je obilježen nizom afera, kao i povratkom rasta broja zaraženih koronavirusom, podrška vladajućoj stranci ostaje stabilna. Na drugom mjestu je SDP sa 17,2 posto podrške, što je tek pola posto više nego prije mjesec dana.


Možemo je prema najnovijim brojkama treća opcija s potporom od 9,3 posto. MOST je četvrti s potporom do 8 posto, dok Domovinski pokret ima podršku 6,8 posto ispitanih građana, što je pad od oko jedan posto u odnosu na prošli mjesec, i nastavak negativnog trenda za Miroslava Škoru.


Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Naime, stranka Centar je tako na 2,1 posto, HSS s jednim od lošijih rejtinga na 1,4 posto, slijedi IDS s potporom od 1,4 posto. Radnička fronta može računati na potporu od 1,3 posto, dok je Živi zid odavno u padu i sada mogu dobiti potporu od 1,2 posto. Sve ostale stranke su ispod 1 posto, od desnice do ljevice, i zajedno imaju 7,1 posto. Reformisti imaju 0,8 posto, HNS je na 0,6 posto, Suverenisti su na 0,3 posto te GLAS na 0,1 posto. U posljednjih nekoliko mjeseci porastao je i broj neodlučnih i sada ih je 13,3 posto, a primjerice u prosincu ih je bilo samo 5 posto.


Postotak podrške u odnosu na prošli mjesecHdz (31,1) 30,9
Sdp (16,6) 17,2
Možemo (9,6) 9,3
Most (7,8) 8
Škoro (7,3) 6,8

No, sve to ne znači da građani misle da zemlja ide u dobrom smjeru – čak 71 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, njih 21 posto su optimisti, a 8 posto ne zna. Vlada odavno nema potporu za svoje politike. Treći mjesec zaredom raste broj nezadovoljnika tako da trenutačno Vladin rad ne odobrava 58 posto ispitanika, odobrava njih 34 posto dok ne zna 8 posto ispitanih.


Već uobičajeno, nacija je podijeljena oko podrške predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću: trenutačno njegovu politiku ne odobrava 50 posto građana, a odobrava njih 42 posto, dok ne zna 8 posto ispitanika. Predsjednik za svoje politike ima potporu među starijom populacijom, a većina nezadovoljnika je generacija od 30 do 60 godina. Tri institucije i dalje loše stoje u očima građana. Sve tri ključne institucije bilježe pad popularnosti kad se građane pita da ih se ocijeni školskim ocjenama – predsjednik tako dobiva 2,73 ili ”trojku”, Vladi su dodijelili 2,43 ili ”dvojku” te Hrvatski sabor ocjenjuju s 2,05 ili ”dvojkom”.


Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 990 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 20. veljače, a maksimalna pogreška uzorka iznosi oko tri posto.