Obljetnica

Središnja komemoracija žrtava Bleiburške tragedije 12. i 13. svibnja

Hina

Komemoracija 2021. / Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Komemoracija 2021. / Foto Luka Stanzl/PIXSELL

U župnoj crkvi u Bleiburgu služit će se sveta misa u petak, 12. svibnja u 18 sati. Komemoracija s polaganjem vijenaca i molitvom bit će na zagrebačkom Mirogoju u subotu, 13. svibnja u 9,30 satiSredišnja komemoracija žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta bit će 12. i 13. svibnja, dogovoreno je u četvrtak na sastanku predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda.


 


U sklopu programa, u župnoj crkvi u Bleiburgu služit će se sveta misa u petak, 12. svibnja u 18 sati, dok će veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji položiti vijenac.
Komemoracija s polaganjem vijenaca i molitvom bit će na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoju u subotu, 13. svibnja u 9,30 sati, nakon toga je predviđena sveta misa u 12,15 sati koju će predvoditi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zagrebački nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša u Spomen-crkvi Muke Isusove u Macelju, navodi se u priopćenju Sabora koji je pokrovitelj komemoracije.


Na sastanku su u ime Hrvatske biskupske konferencije sudjelovali Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, dr. Krunoslav Novak, tajnik Hrvatske biskupske konferencije i dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH. Predstavnici Počasnog bleiburškog voda bili su Milan Kovač, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda i Bože Vukušić, voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj.


Sudionici sastanka istaknuli su važnost dostojanstvenog obilježavanja Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta te iskazivanja poštovanja i pijeteta svim žrtvama, stoji u priopćenju.