Galešnjak - otok zaljubljenih

Srcoliki otok u Pašmanskom kanalu još nije dočekao “nemoralnu ponudu”. Može ga se kupiti za 13 milijuna eura

Nina Vigan

Foto TZO Pašman

Foto TZO Pašman

Zanimljivo je kako su dva najozbiljnija kupca željela napraviti isto, a to je najekskluzivniji resort za vjenčanja na svijetuGALEŠNJAK – Otok Galešnjak, poznatiji kao »otok ljubavi« ili »otok zaljubljenih« jedan je od rijetkih otoka prirodno formiranih u obliku srca. Ovaj jedinstven otok smješten u Pašmanskom kanalu, malen je i nenastanjen te u svom netaknutom obliku privlači mnoge domaće i strane turiste. Otok je izrazito zanimljiv zaljubljenim parovima koji bi željeli provesti romantične trenutke upravo na ovom znakovitom otoku okruženom kristalno čistim morem.


Galešnjak je tijekom godina postao poznat diljem zemaljske kugle, fotografije srcolikog otoka obišle su svijet, a našao se i na Forbesovoj listi najromantičnijih mjesta u Europi.


Osim na Forbesovoj listi, otok je u proteklih godinu dana našao svoje mjesto i na oglasnicima za prodaju. Otok je u vlasništvu nekoliko obitelji, a u siječnju prošle godine javnost je iznenadila vijest da se nekoliko vlasnika odlučilo na prodaju. S obzirom da nam slijedi Dan zaljubljenih, najromantičniji dan u godini, provjerili smo što se događa s »otokom ljubavi«.


Jedan koči
Otok je moguće i dalje pronaći na jednoj od stranica za oglašavanje, a kako je oglas trenutno aktivan i prikazan 14.451 puta, čini se da otok još nije našao svog kupca. U oglasu je navedeno da je tip zemljišta građevinski te da ima 142.000 m² od kojih je na prodaju dio s nešto više od 30.000 m² koji je u jednom komadu i koji se proteže na više od 500 metara obale. Također je navedeno da je dodana još jedna parcela te sad iznosi više od 40.000 m².


Kupcima najbitnija stavka je mogućnost gradnje na otoku, stoga u oglasu navode da su ispunjeni svi uvjete gradnje jer je krajnji dio parcele udaljen 120 do 140 metara od svake strane obale tako da se, primjerice, može napraviti prizemnica, točnije građevina dimenzija 10mx40m ili građevina s jednim katom 10mx20m. Jedna od mogućnosti koju navode u oglasu je otvaranje OPG-a koji se može prostirati na površini od tri hektara. Ističu da se uz to može napraviti 400 četvornih metara nadzemne građevine i 1.000 četvornih metara podzemne. Zemljište na otoku vide kao izvrsnu mogućnost za poljoprivredni elitni turizam s vilom ili restoranom te velikim skladištem za masline, vino i ostalo bilje.


S obzirom na to da je otok u vlasništvu više obitelji s otoka Pašmana, kontaktirali smo predstavnika vlasnika zemljišta na otoku Galešnjaku, Silvestra Karduma, koji nam je potvrdio da otok nije još prodan te da je i dalje na prodaju.


– Imao sam dva ozbiljna kupca koja su bila zainteresirana za kupnju cijelog otoka, nažalost to nije realizirano jer nisu skupljeni svi potpisi. Svi domaći ljudi koji su vlasnici voljni su prodati svoje dijelove otoka, međutim jedan stranac koji je kupio jednu manju parcelu na otoku ne želi prodati, kazao je Kardum.


Ili sve, ili ništa


U prodaji je više od 40.0000 m² površine i trenutno bi za kupnju trebali izdvojiti 13.000.000 eura. Ovaj srcoliki otočić je jedan od najpoznatijih otoka na Jadranu, ali i značajan arheološki lokalitet. Znanstvenici s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru su 2019. godine otkrili da su na njemu prije više od 7.000 godina živjeli ljudi, a pronađeni su i dokazi o uzgoju maslina na ovom području.


Iako otok nije još prodan, Kardum je napomenuo da i dalje ima upite vezano za kupnju najromantičnijeg mjesta na Jadranu.


– Zainteresirani kupci žele kupiti cijeli otok, ne samo jedan dio, tako da tu nailazimo na problem. Što se tiče prodaje, zbog jednog od vlasnika se nije puno događalo po tom pitanju. Svi ovi ozbiljni upiti, sve ovo se odvijalo u vrijeme kad je otok stavljen na prodaju, ali i dalje ima upita. Međutim, svi koji žele kupiti, žele kupiti cijeli otok. Zanimljivo je da su dva najozbiljnija kupca željela napraviti isto, a to je najekskluzivniji resort za vjenčanja na svijetu. Tu bi bili izgrađeni kapelica, smještaj i sala za vjenčanja. Izvedba ideje im se naravno razlikuje, ali je vizija ista, najluksuznije mjesto za vjenčanja, napominje Kardum, dodavši da jedino što preostaje je čekati da se svi slože oko prodaje.