Sporna spomen-ploča

Srbija odbacila prosvjednu notu Hrvatske: Međusobne optužbe za veličanje ratnih zločinaca

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

"Također, spomen ploča s uklesanim ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' duži period stajala je u Jasenovcu", stoji u noti uz napomenu da je "7. rujna 2017. premještena u Novsku, a postavlja se i na drugim mjestima u Hrvatskoj, čime se i dalje daje legitimitet ustaškom pozdravu".



BEOGRAD – Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) odbacilo je hrvatsku diplomatsku notu u povodu postavljanja spomen-ploče general-majoru nekadašnje JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj kasarni Jugovićevo, istaknuvši kako ne vidi ništa sporno u postavljanju te ploče jer je Bratić “poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine tadašnje legalne vojne formacije”, a “nije osuđen za ratne zločine”.


Srbijansko ministarstvo poslalo je notu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu kao odgovor na diplomatsku notu od petka hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu zbog spomenika generalu bivše JNA koji je vodio napad na Vukovar 1991.


U srbijanskoj noti istodobno se naglašava kako su “registrirane učestale aktivnosti Hrvatske usmjerene ka rehabilitiranju fašizma i nacističkog satelita NDH”, uz navode da se to “ogleda u brojnim primjerima”.




Jedan od njih je, navodi srbijansko ministarstvo, “podizanje spomenika Miri Barešiću, u nazočnosti pojedinih članova Vlade Republike Hrvatske i Sabora”, uz naznaku da je Barešić “pred švedskim sudovima bio osuđen kao hrvatski ustaški terorist”.


“Također, spomen ploča s uklesanim ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ duži period stajala je u Jasenovcu”, stoji u noti uz napomenu da je “7. rujna 2017. premještena u Novsku, a postavlja se i na drugim mjestima u Hrvatskoj, čime se i dalje daje legitimitet ustaškom pozdravu”.


U odgovoru na prosvjednu notu RH, srbijanski MSP naglašava kako “legitimitet rehabilitiranju fašizma Hrvatska daje i kroz prisustvo visokih državnih dužnosnika na komemoracijama u Bleiburgu, gdje su ubijeni zarobljeni pripadnici ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika”.


Također navodi kako “u Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime Mile Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i najaktivnijeg u propagandi usmjerenoj protiv Srba i Židova”.


Osim toga, “Hrvatska veliča ratne zločince prema Srbima iz ratova 90-tih”, ukazujući kako je “jedan od primjera dopuštanje da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac nazoči proslavi 25. obljetnice vojne akcije Medački džep, kojom je on zapovijedao, a za čije zločine je i osuđen”.


U odgovoru na prosvjednu notu Hrvatske, iz vrha srbijanske diplomacije ukazuju da je Hrvatska “ukinula prvostupanjsku osuđujuću presudu protiv Branimira Glavaša za kazneno djelo ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku”.


Navodi se i kako, “unatoč naporima dužnosnika Republike Srbije da se odnosi sa Republikom Hrvatskom uzdignu na višu razinu”, svjedočimo “stalnim umanjivanjiama sa hrvatske strane dosadašnjih postignutih pozitivnih aktivnosti na unaprjeđenju bilateralnih odnosa između dviju zemlje”.


“Smatramo da ovakve aktivnosti Hrvatske ne pridonose ni procesu pomirenja u regiji, ni izgradnji atmosfere dobrosusjedstva, kao i da nanose ogromnu štetu naporima da se pronađe način za prevladavanje teških posljedica ratnih sukoba iz 90-tih godina”, kaže srbijanski MSP.


Ističe kako je “više puta” demonstrirana spremnost srpske strane za “dijalog i suzdržavanje od oštre retorike i poteza koji štete ukupnim odnosima i suradnji dviju država, kao i stabilnosti i miru u regiji”.