Susret u Banskim dvorima

Plenković s predstavnicama Ženske sobe: Spolno uznemiravanje će se progoniti po službenoj dužnosti

Hina

Foto: Vlada RH

Foto: Vlada RH

U razgovoru je istaknuta potreba senzibiliziranja javnosti o problematici seksualnog nasilja te jačanja prevencije i provođenja specijaliziranih edukacija na svim razinamaPredsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je u srijedu s predstavnicama Ženske sobe o mjerama za suzbijanje nasilja nad ženama, a dogovorili su se i o izradi nacionalne strategije za suzbijanje seksualnog nasilja.


Predstavnice Ženske sobe Maja Mamula i Anamarija Drožđan-Kranjčec predstavile su premijeru aktivnosti te neprofitne organizacije u sklopu koje djeluje i Centar za žrtve seksualnog nasilja, koji pruža izravnu pomoć i potporu osobama koje su preživjele seksualno nasilje.


U razgovoru je istaknuta potreba senzibiliziranja javnosti o problematici seksualnog nasilja te jačanja prevencije i provođenja specijaliziranih edukacija na svim razinama.
Radi sveobuhvatnog i učinkovitijeg pristupa toj problematici, dogovorili su se o izradi nacionalne strategije za suzbijanje seksualnog nasilja u koju će biti uključeni svi relevantni resori i organizacije civilnog društva.


Bilo je riječi i o prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona vezanih uz suzbijanje seksualnog nasilja, koji je izrađen te će uskoro biti upućen u javno savjetovanje.


Glavne izmjene odnose se na redefiniranje procesuiranja kaznenog djela spolnog uznemiravanja (iz članka 156. Kaznenog zakona) po kojem će se o kazneno djelo progoniti po službenoj dužnosti, kao što je Vlada već i najavila.


Osim toga, propisuje se nezastarijevanje kaznenog progona za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta iz članka 166. stavka 2. Zakona. Predložena izmjena rezultirat će i izmjenama instituta nezastarijevanja izvršenja kazne za kaznena djela iz spomenutog članka, stoji u priopćenju.


Predstavljene su i aktivnosti koje se provode na razini Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a vezane su uz osnivanje novih skloništa za žrtve nasilja u svim županijama, medijsku kampanju i suradnju s organizacijama civilnog društva.


Predstavnice Ženske sobe pozdravile su prepoznavanje potrebe donošenja strateškog dokumenta za suzbijanje seksualnog nasilja, te dosadašnje i najavljene izmjene kaznenog zakonodavstva.


Premijer Plenković zahvalio je na suradnji i svakidašnjim nastojanjima Ženske sobe na osvješćivanju i suzbijanju fenomena nasilja, a posebno na radu i pružanju potpore žrtvama seksualnog nasilja.


Osim predsjednika Vlade, na sastanku je bio i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.