European Young Chef Award

Splitsko-dalmatinska županija okrunjena je prestižnom titulom Europske regije gastronomije za 2027.

Alenka Juričić Bukarica

Ivana Vladović / Foto Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ivana Vladović / Foto Ivana Ivanovic/PIXSELL

Dalmatinska gastronomija je ritual koji nadilazi samu hranu, to je stol prepun priča, razgovori koji traju satima i okusi koji se prenose generacijama. Ova titula valorizira našu tradiciju i kvalitetu, poručila je Ivana Vladović

Splitsko-dalmatinska županija okrunjena je prestižnom titulom Europske regije gastronomije za 2027. u sklopu događanja European Young Chef Award koje se održavalo u Barceloni od 24. do 28. studenoga, javili su iz Turističke zajednice županije (TZ) Splitsko-dalmatinske. Titulu je dodijelio Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, turizam i umjetnost (IGCAT), temeljem evaluacijskog posjeta njihove komisije i sveobuhvatne procjene regije i njenih potencijala. Službenu plaketu direktorici Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Ivani Vladović, uručile su Diane Dodd, predsjednica IGCAT-a, te Cristina Massot, glavna tajnica za poljoprivredu, stočarstvo, ribarstvo i prehranu Vlade Katalonije.
– Ovo je trenutak koji će ostati u srcima svih nas u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dalmatinska gastronomija je ritual koji nadilazi samu hranu, to je stol prepun priča, razgovori koji traju satima i okusi koji se prenose generacijama. Ova titula valorizira našu tradiciju i kvalitetu, a kao turistička zajednica nastavit ćemo promovirati dalmatinsku gastronomiju i ljepote naše regije posjetiteljima iz cijelog svijeta, poručila je prilikom dodjele Vladović. Pri odabiru Srednje Dalmacije kao potencijalne Europske regije gastronomije, stručnjaci su posebno vrednovali ulaganja javnog sektora u poljoprivredu i gastronomiju, razvoj održivih praksi te povezanost obrazovnog sustava s gastronomijom, poljoprivredom i turizmom. U svibnju je komisija IGCAT-a posjetila je županiju, obišla ključne projekte i inicijative te iz prve ruke procijenila kvalitetu i potencijal regije. Osvajanje ove titule donosi regiji veću vidljivost u inozemnim medijima, a time i priliku da se autohtona gastronomija i ponuda Srednje Dalmacije predstavi široj publici. Tijekom 2027. očekuje se i bogat program gastronomskih manifestacija, što će poslužiti i kao izvrstan motiv za privlačenje gostiju u destinaciju tijekom cijele godine te potaknuti posjetitelje na sadržajniji boravak.
Osim dodjele nagrade, u sklopu natjecanja European Young Chef Award, Srednju Dalmaciju je predstavljao mladi kuhar Ivan Barčot. Riječ je o natjecanju koje okuplja neke od najperspektivnijih mladih kuhara iz europskih Regija gastronomije te potiče kreativne interpretacije tradicionalnih jela. Barčot je ovom prilikom postao i službeni ambasador Srednje Dalmacije pri IGCAT-u, što otvara niz mogućnosti za daljnju promociju naše gastronomije i kulture u suradnji s Institutom.
Da podsjetimo, srednja Dalmacija će kao Europska regija gastronomije „naslijediti” Kvarner koji će ovu titulu ponijeti za tek nešto više od mjesec dana. Kvarner je, naime, prva hrvatska regija koja je ponijela laskavu titulu, a koja će kao Europska regija gastronomije, prva predstaviti svoje adute europskoj i svjetskoj gastro sceni. Isto tako, Kvarner će nagodinu ujedno biti domaćin Međunarodnog kongresa o gastronomiji Ujedinjenih naroda.  Odluka o domaćinstvu predstavljena je na 45. plenarnoj sjednici pridruženih članova Turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UN Tourism), gdje je projekt zajednički predstavljen od strane Turističke zajednice (TZ) Kvarnera i  Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Riječ je o važnom iskoraku u međunarodnom pozicioniranju Kvarnera kao destinacije koja uspješno spaja tradiciju, održivost i kreativnost u gastronomiji.