Smrt pritvorenog mladića

Splitski prosvjed potpore Vukasovićevim roditeljima: ‘Kristiana je ubila pravosudna mafija’

Hina

Foto Milan Sabic/PIXSELL

Foto Milan Sabic/PIXSELL

Aktivist građanske inicijative i organizator prosvjeda Zoran Burić poručio je da prosvjedom pokušavaju pomoći obitelji Vukasović koja prolazi tragediju jer im je sustav ubio sina jedinca, a sada se očekuje od istih tih koji su ubili Kristiana da nađu krivce i pozovu ih na odgovornost što je apsurd društva u kojem živimo



SPLIT Mirni prosvjed kao potpora roditeljima nedavno preminulog 18- godišnjeg Kristiana Vukasovića, koji je iz istražnog zatvora na Bilicama ljetos u komatoznom stanju primljen u KBC Split, održan je u utorak na platou ispred Županijskog suda u Splitu.


Pedesetak prosvjednika i promatrača u rukama su nosili transparente na kojima je pisalo “Danas moj, sutra vaš”, “Kristiana je ubila pravosudna mafija”, “Pravda i zakon za sve”, “Dosta je zakona mafije”, “Istina”, “Kristian Vukasović”.


Burić: Za pravdu i istinu


Aktivist građanske inicijative i organizator prosvjeda Zoran Burić poručio je da prosvjedom pokušavaju pomoći obitelji Vukasović koja prolazi tragediju jer im je sustav ubio sina jedinca, a sada se očekuje od istih tih koji su ubili Kristiana da nađu krivce i pozovu ih na odgovornost što je apsurd društva u kojem živimo.




“Tražimo samo pravdu i istinu”, rekao je Burić.


Suorganizatorica prosvjeda i aktivistkinja Gordana Šprajc ustvrdila je da je “Kristian Vukasović ubijen dok je bio u rukama hrvatskih institucija” te istaknula da su prosvjednici došli na današnji praznik kako bi ukazali da hrvatski narod nema neovisnost, jednakost pred zakonom, pravnu državu i zaštitu vladavine prava.


Gordana Šprajc: Zahtijevamo da se krivce procesuira


“Od premijera Andreja Plenkovića i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića kojega smatramo direktno odgovornim za ovo ubojstvo zahtijevamo da se krivce procesuira. Očekujemo kaznene prijave i hitni postupak. Zahtijevamo vladavinu prava. Dolaziti ćemo opet. Ovo nije gotovo”, poručila je Šprajc.


Krivog smatra i premijera jer je, kako je rekla, svjestan da je ministar Bošnjaković zanemario svoje obveze, ali ga i dalje drži na poziciji, a ministar koji u tom ubojstvu ne vidi ništa loše nije ministar koji zastupa interese naroda Hrvatske, zaključila je.


Kristian Vukasović je ove godine zbog izazivanja četiri požara i nakon što se sam prijavio policiji, te priznao kazneno djelo, osuđen na osmomjesečni zatvor. U zatvoru na Bilicama je bio četiri mjeseca, odnosno sve dok mu se zdravstveno stanje nije pogoršalo zbog čega je bio upućivan u zatvorsku bolnicu u Zagreb gdje je odležao 47 dana. Posljednji put kada je vraćen u splitski zatvor na Bilicama u komatoznom je stanju prebačen u splitsku bolnicu u kojoj je naposljetku krajem kolovoza i preminuo. Otac mu je na tijelu primjetio brojne podljeve, te je sve to prijavio policiji.


Nalaz obdukcije, koji je bio gotov mjesec dana nakon mladićeve smrti, pokazao je da je mladi Omišanin preminuo od zatajenja srca od zloćudne aritmije, a prema nalazu imao je probleme sa srcem i mozgom, te niz krvnih podljeva.


Kristianov otac Stipan za smrt svog sina krivi sustav, pa je obitelj angažirala poznatog splitskog odvjetnika Vinka Ljubičića koji je najavio tužbu protiv države.