Turizam

Špica sezone: U Hrvatskoj više od milijun gostiju, Krk srušio rekord iz 2019.

Orjana Antešić

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Gužve i kolone ovog su vikenda neizbježneRIJEKA – Ušli smo u samo srce turističke sezone, a prema službenim brojkama HTZ-a, u Hrvatskoj trenutačno boravi 1,1 milijun turista, od čega oko 942.000 gostiju iz inozemstva, najviše s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nizozemske. Listu najpopunjenijih destinacija predvode Rovinj, Medulin, Vir, Poreč i Umag.


Naša je reporterska ekipa jučer oko podneva prokrstarila jednim od glavnih turističkih pravaca, na potezu od Rupe do Krčkog mosta, i da, trebalo se oboružati strpljenjem jer su gužve i kolone i ovog vikenda bile neizbježne, kako na graničnim prijelazima gdje se u tom razdoblju na ulazak u našu zemlju čekalo oko sat i pol – a slična je situacija bila i na graničnom prijelazu Pasjak – tako i na prilazima turističkim središtima na liburnijskom području.


S obzirom na to da je tradicionalno riječ o najudarnijem vikendu, čini se, ipak, da se strahovanja od subotnjih pravih prometnih čepova i krkljanaca nisu pokazala posve opravdanim, što govori u prilog u tome da turisti u dolascima i odlascima sve više mijenjaju navike i da se udarni valovi dolazaka i odlazaka sve više raspoređuju na ostale dane u tjednu. Tako je tijekom petka na graničnom prijelazu Rupa u našu zemlju ušlo oko 5.300 vozila s 13.200 putnika, a otprilike isti broj je i napustio Hrvatsku.
Na prijelazu Pasjak bilo je gužvovitije jer je zabilježen ulazak 7.300 vozila i 19.000 putnika, dok ih je na izlazak čekalo upola manje, što je i očekivano s obzirom na to da tom graničnom prijelazu gravitiraju gosti iz Italije, čiji se masovniji dolazak tradicionalno veže uz kolovoz.


Snimila: Ana Križanec


Englezi i Francuzi


Kako god, mi smo na graničnom prijelazu Rupa uspjeli kratko porazgovarati s Christopherom iz engleskog grada Blackpoola. Već je dobrane kilometre natukao na svom snažnom dvokotaču, a s Otoka se na odmor uputio još prošle nedjelje.


Na putu do Hrvatske prošao je kroz Francusku, Belgiju, Njemačku, Austriju i Sloveniju, a prokrstarit će magistralom duž cijele naše obale, do Dubrovnika, odakle će svoju tisućama kilometara dugu turu nastaviti brodom do Italije.


Snimila: Ana Krizanec


Bio je već u Hrvatskoj, očito mu se sviđa Dubrovnik, a pitamo ga i hoće li iskoristiti priliku provozati se novootvorenim Pelješkim mostom. Ostao je najprije malo zatečen, jer nije znao da se Hrvatska odnedavno može podičiti tim prelijepim mostom, ali odmah se moglo zaključiti da guštu vožnje gotovo dva i pol kilometra dugim mostom teško da će odolijeti.


Među one koji su prvi put u Hrvatskoj upravo se upisala i mnogočlana francuska obitelj Duvivier iz gradića Pontoise, u blizini Pariza. I oni su na odmor krenuli kroz Njemačku, Austriju i Sloveniju, ne žureći se previše i birajući alternativne pravce umjesto autocesta.


Tako su izbjegli gužve, ali i trošak cestarina što nije za zanemariti, tim više što su se raspodjelili u dva automobila.


Uputili su se u Zadar, u kojemu planiraju biti tjedan dana, a potom se preko Italije vratiti kući.– Za Hrvatsku smo se odlučili zato što je zapela za oko mojoj supruzi Esther, doznajemo od glave familije Duvivier, oca Guillaumea.


Apsolutnoj prevazi toga da odluče upoznati Hrvatsku dala je i kći Koumba, ponukana pričama školskih prijateljica koje su provele ljetne odmore u Hrvatskoj.


HTZ-ova dobrodošlica


Dobrodošlica u Hrvatsku turistima je i ovog vikenda priređena tradicionalnom akcijom HTZ-a dijeljenjem brendirane izvorske vode s natpisom »Welcome to Croatia«.


Snimila: Ana Krizanec


Bočice osvježenja i riječi dobrodošlice jučer su tako dočekale brojne putnike u trajektnim lukama Stinica i Split. Akciji podjele vode u prometno i toplinski usijanoj trajektnoj luci Stinica priključili su se direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, direktor TZ-a Ličko-senjske županije Ivan Radošević, direktor TZ-a grada Senja Viktor Samaržija te otočni domaćini, predstavnici turističkih zajednica Grada Raba i Općine Lopar.


– U Hrvatskoj je u tijeku sama špica turističke sezone, kad u turističkim destinacijama na dnevnoj bazi kontinuirano boravi više od milijun gostiju. Velika je to brojka koja potvrđuje da je naša zemlja vrlo dobro pozicionirana na turističkom tržištu, zbog čega su nam mnogi inozemni ljubitelji putovanja i ukazali svoje povjerenje.


Putem ove akcije želimo im zahvaliti na simboličan način, a zbog velikih gužvi i vrućine našim gostima želimo olakšati vrijeme čekanja te im pružiti osjećaj dobrodošlice, izjavio je direktor Staničić, nadodavši kako će se u ove dvije trajektne luke podijeliti čak 30.000 bočica vode koje, uz poruku dobrodošlice, otisnutim QR kodom turiste direktno vode na stranicu hrvatskog turizma Croatia.hr.


Snimila: Ana Krizanec


Krk oborio rekord iz 2019.


I dok smo na nacionalnoj razini nadohvat ostvarenim rezultatima dolaska i noćenja gostiju iz rekordne 2019. godine, otok Krk ovih je dana i službeno probio tu granicu.


U razdoblju od siječnja do kraja srpnja na ovom su kvarnerskom otoku registrirali 511.498 turista koji su ostvarili 2,7 milijuna noćenja, što je u odnosu na rekordnu 2019. povećanje od 3,5 posto u noćenjima i 5,3 posto u dolascima, priopćili su iz Turističke zajednice otoka Krka.