Bravo za HGSS

Spašen planinar koji je pao s Vaganskog vrha i kotrljao se niz padinu dugu 150 metara: ‘Ovo je bila jedna od najtežih akcija’

P. N., Marin Smolčić

Foto HGSS

Foto HGSS

Potraga je započela sinoć, a prvi timovi su do ozlijeđenog planinara, koji je bio na najvišem vrhu Velebita, došli nešto prije ponoćiNakon 13 sati noćne borbe s ledom i snijegom ekipe HGSS-a uspjele su pred samo svitanje iz velebitskih gudura spasiti unesrećenog mladića (21) iz Zadra koji je pao nedaleko od Vaganskog vrha tijekom noćnog pohoda ovim negostoljubivim predjelom.


Tijek spašavanja prepričao nam je voditelj gospićkog HGSS-a Josip Brozičević.


“Na poziv u pomoć na taj vrlo nepristupačni zaleđeni teren krenule su naše tri ekipe od ukupno 28 ljudi. Potragu i spašavanje onemogućavali su noć, led, snijeg i činjenica da je nesretni planinar pao s ličke, inače vrlo strme strane Velebita. Osim vrlo nepristupačnog i strmog terena morali smo po noći paziti da prilikom uspona ne pokrenemo neku santu leda, kamenje ili brojna debla.
Vaganski vrh je jedna od najtežih lokacija na Velebitu, a naš prvi potražni tim je do unesrećenog došao oko ponoći. Planinar je padao oko 150 metara, pri čemu je bio ozlijeđen, s težim prijelomom noge i zgloba. U to noćno i pogibeljno planinarenje je pošao s dvojicom prijatelja koji su svojim mobitelima tražili pomoć.


Bilo je najvažnije da se unesrećeni ne smrzne jer u tim vrletima temperatura zraka noću nerijetko od -10 do -15 stupnjeva C. Odmah po pronalasku unesrećenog mobilizirali smo ozljede potkoljenice i zgloba i krenuli do terenca kako bismo ga prevezli na sigurno. Koliko se već bavim akcijama spašavanja, ova je zasigurno bila najteža zbog svih okolnosti koje su se dogodile . S morske strane Vaganskog vrha su noćas krenule dvije potražne ekipe, a sa ličke jedna”, rekao nam je voditelj Josip Brozičević.Unesrećeni planinar pronađen je podno Vaganskog vrha, gotovo okomite litice, blizu mjesta gdje se prije nekoliko godina smrskao zrakoplov s trojicom ljudi.


HGSS je o akciji izvijestio i na svojem Facebooku.


“Tehnički i fizički izuzetno zahtjevnu akciju dodatno su otežavali snijeg, led, odroni i polomljena stabla koja su prepriječila staze. Sudjelovalo je 27 spašavatelja HGSS-ovih stanica Gospić, Zadar, Split i Istra. Unesrećeni se nalazio na izrazito nepristupačnom terenu (kod Vaganskog vrha), te je akcija spašavanja trajala gotovo 13 sati. Unesrećenog planinara spašavatelji su predali timu hitne medicinske pomoći u 07:55h”, javili su jutros spašavatelji.


Potraga je započela sinoć, a prvi timovi su do ozlijeđenog planinara, koji je bio na najvišem vrhu Velebita, došli nešto prije ponoći. Teško se ozlijedio prilikom pada niz padinu dugu 150 metara. Radilo se o ozljedama noge.