Utrčao u dvorište

Šokirana vlasnica o brutalnom napadu staforda na njenog psića: “Oteo mi je Ria iz ruku”

Portal Novi list

Foto Doria Mohorović; Screenshot Nova TV

Foto Doria Mohorović; Screenshot Nova TV

Borba je trajala 10-ak minuta. Spasa nije biloPokraj pulskog Doma hrvatskih branitelja jučer se dogodio se strašan incident – pas, pasmine američki staford, usmrtio je psića. Sve se dogodilo u dvorištu gdje se održava Sajam knjiga.


Kako Glas Istre saznaje od očevidaca, odjednom se čula vriska, kad je staford bez povodca utrčao u dvorište i napao malog maltezera, pred očima šokirane vlasnice psića.


Brojni okupljeni pokušali su razdvojiti pse, no to je, kako kažu, bilo nemoguće.
Dojavu o napadu psa, kako se saznaje od Suzane Sokač, glasnogovornice Policijske uprave istarske, zaprimili su u 15.10 sati, te je na terenu bila i policija.


“Nije puštao Ria iz čeljusti”


Vlasnici psića u velikom su šoku nakon ovog strašnog događaja. Gospođa Nevenka za Dnevnik Nove TV kroz suze se prisjetila jučerašnje borbe za život svoga psića Ria.


“Oteo mi je Ria iz ruku jer sam ga nosila u ruci, tu sam se borila s njim nekako ne misleći što se meni može dogoditi”, rekla je vlasnica ubijenog psa Nevenka Vladišković.


“Doživjela sam tako jedan šok. Kako ga je vukao, ja na jednu, pas na drugu stranu, imala sam samo u glavi da spasim Ria, mog psića.”


Borba je trajala 10-ak minuta. Spasa nije bilo.


“Četiri, pet muškaraca ga je tuklo, on nije puštao Ria iz svoje čeljusti. Dobro da nije nekoga od njih napao”, rekao je vlasnik ubijenog psa Franko Vladišković.


Pobjegao iz dvorišta


Policija je utvrdila da je pas sam pobjegao iz obližnjeg dvorišta. Policija sada šalje obavijest prema veterinarskoj inspekciji za pokretanje prekršajnog postupka sukladno Zakonu o zaštiti životinja.


“Do daljnjega će biti u skloništu za životinje dok se ne izda rješenje Državnog inspektorata što će biti sa životinjom, vjerojatno će biti proglašena opasnom životinjom. Vlasnici će dobiti rješenje o postupanju”, rekao je za Dnevnik Nove TV Bojan Zidarić, veterinar i voditelj gradskog skloništa za životinje Pula.


S takvom životinjom treba znati. I poštovati zakon. Socijalizacija i školovanje su obvezni i za vlasnika i za psa.


“Cijeli svijet nam se preokrenuo”


“Vlasnik i pas od hrvatskog kinološkog saveza dobiju potvrdu da je prošao tako jedno školovanje. Vlasnik ustvari s takvim psom uvijek treba imati brnjicu, to je isto zakonska obaveza i onda može ići među ljude”, rekao je za Dnevnik Nove TV Boris Krizman, ovlaštenik za provođenje testa socijalizacije opasnih pasa.


Za neutješne vlasnike – sada je prekasno.


“Ria ne mogu vratiti sve isprike svijeta, cijeli svijet nam se preokrenuo. Ja ću se pomiriti, izgubio sam ga, a onaj tko je odgovoran neka njegova savijest radi i neka razmisli kako dalje”, rekao je Dnevniku Nove TV Franko Vladišković.


Na potezu je veterinarska inspekcija. Psa čeka sterilizacija i socijalizacija, a vlasniku ide kazna zbog necijepljenja psa dok se ostali elementi još utvrđuju.