Prijetnje i ucjene

Šokantna konferencija za novinare: Predsjednik Fonda za zaštitu okoliša pustio snimku na kojoj prijeti i vrijeđa čovjeka

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Čitav problem je nastao kada smo u Fondu pokušali naći reda i donijeti novi statut fonda. Na samom donošenju Statuta sam upozoren da će mi život zagorčati, a kada je Statut otišao u vladu počeli su članci po novinama."Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš jutros je na konferenciji za novinare pustio audio-snimku, na kojoj se čuje kako prijeti i izgovara uvrede, objavila je N1 televizija. Ovu snimku objavio je jer, kako je rekao, njome ga ucjenjuje Mislav Kotarac, bivši predsjednik Radničkog vijeća u Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 


– Nikakvog opravdanja nema za korištenje izraza koje sam koristio bez obzira što je razgovor tajno snimljen. Kolega Mislav Kotarac je zatražio razgovor na temu svog koeficijenta, a taj razgovor zapravo je bio ucjena na koju nisam pristao, rekao je Ponoš.


Dodao je još i da je “snimka predmet ucjena koje traju godinu dana”. Zbog toga je, rekao je, snimku jutros odlučio podijeliti s javnošću.
Govoreći o Mislavu Kotarcu, koji ga navodno ucjenjuje, Ponoš je rekao da je on na bolovanju više od godinu dana.


– Još uvijek je u stanju šoka i ne može se oporaviti od šoka. Od šoka se oporavi samo kad koristi godišnji, ali zadnjeg dana godišnjeg opet padne u stanje šoka pa opet otvori bolovanje, rekao je Ponoš.


Do uvreda i prijetnji, kazao je, došlo je nakon što se Kotarac “ružno izrazio o premijeru i ministrima”, što nije zabilježeno na snimci.


– Čitav problem je nastao kada smo u Fondu pokušali naći reda i donijeti novi statut fonda. Na samom donošenju Statuta sam upozoren da će mi život zagorčati, a kada je Statut otišao u vladu počeli su članci po novinama. Kad radite posao u Fondu, nemate se vremena baviti ovakim stvarima. No onda se umorite, poželite razrješiti taj čvor i izađete s ovim. Nakon što smo izvršili reviziju bolovanja i angažirali detektive za provjeru tog bolovanja dobio sam prijetnje da ako ću nastaviti s provjerama, da će snimka postati viralna, rekao je Ponoš.


Nakon toga su, nastavio je, uslijedile opomene po tužbi za mobbing.


– Kada je kolegica skupila tri opomene, kolegica je reaktivirala porodiljni. Ne smijete osobu koja je na porodiljnom dopustu ni na koji način opomenuti, rekao je Ponoš, dodajućši da s resornim ministrom na tu temu nije razgovarao.


Valja podsjetiti, Mislav Kotarac, kojeg predsjednik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost optužuje za ucjene, ove godine je javno optužio Ponoša da u Fond zapošljava podobne ljude sa stranačkim iskaznicama, odnosno da je zaposlio devet članova HNS-a.