Odgovorili na optužbe

SOA: Navodi da smo angažirali selefije u BiH da prenose oružje i eksploziv neistiniti i zlonamjerni

Hina

Foto Screenshot

Foto Screenshot

SOA je od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražila službeno očitovanje o tim neistinitim navodima, a o njima će, kažu, izvijestiti i međunarodne partnereZAGREB Sigurnosno-obaještajna agencija (SOA) kao neistinite i zlonamjerne odbacila je u četvrtak navode ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma.


»Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe«, navodi se u reakciji koju je SOA poslala Hini.


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ustvrdio je u srijedu kako su »hrvatski obavještajci« bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.
»Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH«, poručuju iz SOA-e.


SOA je od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražila službeno očitovanje o tim neistinitim navodima, a o njima će, kažu, izvijestiti i međunarodne partnere.