Edukacijsko-preventivni program

SNEP uči djecu i mlade zaštiti od seksualnog nasilja

Ljerka Bratonja Martinović

Ženska soba predstavila je kampanju protiv seksualnog nasilja nad djecom i mladima / Foto DAVORIN VISNJIC/PIXSELL

Ženska soba predstavila je kampanju protiv seksualnog nasilja nad djecom i mladima / Foto DAVORIN VISNJIC/PIXSELLZAGREB Do kraja veljače u 31 srednjoj školi u Hrvatskoj krenut će SNEP, edukacijsko-preventivni program za zaštitu djece i mladih od seksualnog nasilja koji će se u školama provoditi tijekom 2020. godine.


Riječ je o programu koji financira Europska unija, koordinira ga Ženska soba, a podržavaju Ured pravobraniteljice za djecu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje.


SNEP program lani je pilotiran kroz ukupno 50 radionica u kojima je sudjelovalo 790 učenika iz šest srednjih škola, dok će ove godine u program ući više od 2.500 srednjoškolaca i srednjoškolki.
Kroz šest preventivnih radionica namijenjenih učenicima od prvog do trećeg razreda srednje škole i javne edukativne kampanje mlade će se podučiti o mogućim oblicima seksualnog nasilja i mehanizmima zaštite.


U prvom razredu tema je Seksualno nasilje i seksualno nasilje u obitelji, u drugom razredu Elektroničko seksualno nasilje i zaštita, a u trećem razredu Seksualno nasilje u mladenačkim vezama te prepoznavanje i zaštita. S područja Primorsko-goranske županije jedina će u SNEP program ući Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka.


U pogledu učestalosti seksualnog nasilja nad djecom i mladima, statistike su porazne: u Hrvatskoj se prosječno godišnje prijavi od 560 do 1.000 kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, a najčešće su žrtve djevojčice i djevojke.


Većina žrtava seksualnog nasilja nikad ne prijavi preživljeno nasilje. Podaci govore da će jedna od pet djevojaka u dobi do 18 godina tijekom života doživjeti silovanje ili pokušaj silovanja, a od 10 silovanja, samo će jedno biti prijavljeno.


Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, upozorava da je i UN-ov odbor za prava djeteta izrazio zabrinutost zbog nepostojanja sustavnog programa prevencije takvog nasilja u Hrvatskoj te pozvala na što širu primjenu SNEP programa u školama.


– Prema našim saznanjima iz 2018. godine, djeci su glavni izvor informacija o temama seksualnosti internet i mediji. Izjašnjavaju se da o tim temama ne žele predavanja, nego radionice, predstave, čuti iskustva drugih, i to na povjerljivom mjestu. SNEP slijedi mišljenje djece i zato je važno da bude primijenjen što šire, naglasila je pravobraniteljica na jučerašnjem predstavljanju SNEP programa. U sustavu zaštite djece od seksualnog zlostavljanja puno je, kaže, slabih točaka, od nedorečenih propisa, preblage kazne za seksualne predatore, pa do manjka zaštitnog nadzora nad osuđenim zlostavljačima. Nažalost, od pet prijedloga pravobraniteljstva, u izmjenama Kaznenog zakona prošle je godine usvojen samo jedan, navela je Pirnat Dragičević.