Županijski sud u Rijeci

Slučaj Uljanik: Sud vratio optužnicu na doradu. Okrivljenici se terete za štetu od 900 milijuna kuna

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prema optužnici, prvookrivljeni je bivši član Uprave Uljanika i član više nadzornih odbora u Uljanik grupi Marinko Brgić, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvrtookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Gianni RossandaRIJEKA – Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci vratilo je jučer optužnicu u aferi Uljanik te je tužiteljstvu dalo rok od dva mjeseca za doradu istrage i podizanje optužnice. Prema navodima glasnogovornika suda Zorana Sršena, optužnica je vraćena radi dorade istrage. Traži se novo ispitivanje dva svjedoka čiji su iskazi bili ranije izdvojeni kao nezakoniti. Uz to, mora se prevesti dokumentacija na kojoj se, između ostalog, temelji vještački nalaz. Kako je pojasnio Sršen, raniji iskazi svjedoka bili su izdvojeni jer se radilo o osobama koje su u trenutku ispitivanja bile u statusu osumnjičenika, ali protiv kojih je kasnije obustavljen postupak.


Županijsko državno odvjetništvo, podsjetimo, prije točno godinu dana podiglo je optužnicu kojom je obuhvaćeno dvanaestero bivših šefova Uljanik grupe i Uljanik plovidbe, tereteći ih za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, jednog okrivljenika i za djelo subvencijske prevare, a počinjena materijalna šteta procijenjena je na gotovo 900 milijuna kuna.


Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci u slučaju Uljanik, pod predsjedanjem suca Saše Cvijetića, trebalo je početkom rujna prošle godine odlučivati o osnovanosti optužnice, no do tog se merituma nije uspjelo doći jer su branitelji više okrivljenika zatražili izdvajanje dijela dokaza iz spisa, pri čemu je Sud nekoliko tih zahtjeva i prihvatio. Dio branitelja na tu se odluku žalio, no Vrhovni je sud odbacio žalbe i time je odluka riječkog Županijskog suda o izuzeću dokaza postala pravomoćna. Podsjetimo i da prethodno Vrhovni sud nije bio prihvatio prijedlog dijela optuženika da se predmet ustupi pulskom sudu, ocijenivši kako za to nema valjanih razloga, odnosno da nema sumnje u pristranost riječkog suda na bilo koji način.
Prema optužnici, prvookrivljeni je bivši član Uprave Uljanika i član više nadzornih odbora u Uljanik grupi Marinko Brgić, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvrtookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, a redom slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori »3. maja« Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, još jedan bivši direktor »3. maja« Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan. Trinaestooptužena je privatna brodarska tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je u međuvremenu promijenila naziv u Alpha Adriatic.