Sabor

Slučaj Raspudić mogao bi imati ozbiljne političke posljedice. Rekonstruirali smo što se dogodilo

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ovo je vrlo ozbiljna stvar i iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti, rekao je zastupnik Domovinskog pokreta Daniel SpajićPočetkom godine je broj saborskih zastupnika koji su članovi stranke bio kriterij temeljem kojeg je oporba podijelila mjesta potpredsjednika i dva člana Državnog izbornog povjerenstva.


Saborski Odbor za izbor i imenovanja je tada konstatirao da Most s Ninom Raspudićem ima sedam zastupnika učlanjenih u stranku u odnosu na šest njih iz Domovinskog pokreta i stoga je to tijelo predložilo Saboru da u DIP izabere Mostovu kandidatkinju Ivanu Ljulj Cvitanić.


Domovinski pokret se s tim složio i odluku o novom sastavu DIP-a zastupnici su 3. ožujka usvojili jednoglasno. No, Raspudić u to vrijeme ipak nije bio član Mosta jer da jest ne bi se u četvrtak učlanio. To su neosporne činjenice ovog jako zanimljivog političko-pravnog slučaja.
Ono što je nepobitno je i kaznena prijava Domovinskog pokreta protiv Raspudića zbog lažne isprave, ali u vezi s tim već je upitno je li on zaista varao da je član Mosta i Državnom odvjetništvu neće to biti jednostavno dokazati.


Dvije dvojbe


Uz pomoć Arsena Bauka (SDP) i Daniela Spajića (Domovinski pokret), članova Odbora za izbor i imenovanja, rekonstruirali smo što se to točno događalo tijekom procedure odabira potpredsjednika i dva člana DIP-a »na prijedlog oporbenih političkih stranaka ili koalicija sukladno stranačkom sastavu Hrvatskoga sabora u trenutku izbora«.


– Ja sam tražio da se utvrdi stranački sastav Sabora, što je zakonska obaveza. Odmah sam rekao kolegama iz oporbe da ću se opredijeliti na osnovu onoga što nam jave iz saborskog Tajništva. Jedna je dvojba bila imamo li pravo na potpredsjednika DIP-a mi iz SDP-a ili Socijaldemokrati.


Iz Tajništva nam je stigao broj prema kojem stranka SDP ima više članova, iako je u Klubu Socijaldemokrati više zastupnika. Druga se nedoumica ticala Mosta i Domovinskog pokreta i moj je stav i tu bio da stranka koja ima više članova u Saboru dobiva pravo predlaganja člana DIP-a. Kako nam je iz Tajništva stigla obavijest da Most ima jednog člana više, to je bilo riješeno, ispričao nam je jučer Bauk.


Dakle, za odluku Odbora za izbor i imenovanja ključna je bila informacija o stranačkoj pripadnosti, koja je bila brojčano izražena.


Nešto više od mjesec dana prije nego je Sabor izglasao novi sastav DIP-a, Raspudić je samoinicijativno poslao izjavu predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i Tajništvu u kojoj je napisao da je on »saborski zastupnik parlamentarne stranke Most, a ne nezavisni zastupnik«.


Je li se na taj način lažno deklarirao?


Dvosmislena izjava


Ruku na srce, Raspudić nije izrijekom tvrdio da je član stranke Most. Ta je Raspudićeva izjava bila dvosmislena, priznaje Spajić. No, Tajništvo je svejedno dostavilo Odboru za izbor i imenovanje podatak da Most ima sedam članova, u što su uračunali i Raspudića.


Pitali smo Daniela Spajića hoće li Domovinski pokret pokušati osporiti odluku Sabora o izboru članova DIP-a, tražiti od Ustavnog suda da je ukine ili se barem obratiti Odboru za Ustav.


– Ovo je vrlo ozbiljna stvar i iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti koje su nam na raspolaganju. Iako bi najbolje zapravo bilo da Most prizna da su pogriješili. Gospođa Ljulj Cvitanić, koja je na prijedlog Mosta ušla u Državno izborno povjerenstvo, nije, naravno, ništa kriva, ali odluka Sabora o tome nije donijeta na legalan način, zaključuje glavni tajnik Domovinskog pokreta.


Ako DP planira podnijeti tužbu Ustavnom sud, bilo bi dobro da to bude što prije jer u slučaju ukidanja spomenute saborske odluke morao bi se ponoviti postupak za izbor članova DIP-a, a bez tog tijela ne mogu se održati parlamentarni izbori, koji su mogući već na proljeće iduće godine.


Informacija iz Tajništva

– Nije bila riječ samo o Raspudiću, znamo da je Miro Bulj također javno govorio da nije član Mosta. Ali, iz Tajništva nam je u Odbor došlo da Most ima sedam članova, a nas iz Domovinskog pokreta šest i ja sam im kazao, u redu više vas je, čestitam vam i to je to.


Nisam tada ništa mogao učiniti osim toga. Sada je jasno da smo u najmanju ruku bili 6:6 i da je Domovinski pokret prevaren, uvjeren je Daniel Spajić.