Osuda nasilja

Slučaj koji potresa zemlju: Ministarstvo najavilo da će “s osobitom pozornošću” pratiti postupak zbog silovanja maloljetnice

Hina

Ilustracija: Flickr

Ilustracija: Flickr

Dodaju da je kazneni postupak koji se vodi pred Županijskom sudu u Zadru u tijeku te kao tijelo izvršne vlasti, ne mogu ocjenjivati zakonitost postupanja suca u pojedinom sudskom predmetu, utjecati na donošenje odluke, ispravljati postupanje suca ili davati mišljenja o sudskim postupcima.ZAGREB – Ministarstvo pravosuđa – “vezano uz postupak koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru” zbog višestrukog grupnog silovanja maloljetnice – izvijestilo je da “snažno osuđuje svaki oblik nasilja” te će s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka i odluka koje se donose.


Priopćenje je uslijedilo nakon što su petorica mladića sa zadarskog područja, privedeni zbog grupnog silovanja 15-godišnje maloljetnice. Ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, no sudac istrage pustio ih je da se brane sa slobode, uz mjere opreza među kojima je i zabrana približavanja žrtvi.


No, Županijsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu na odluku suca istrage, a o tome će u konačnici odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.
“Ministarstvo pravosuđa snažno osuđuje svaki oblik nasilja, a osobito kaznena djela protiv spolne slobode počinjena nad maloljetnim osobama. Ustrajni smo u borbi protiv svih oblika nasilja te slijedom toga izmjenama kaznenog zakonodavstva planiramo pooštriti kaznenu politiku i kazne za kaznena djela vezana uz nasilje općenito, posebno za nasilje u obitelji, nad ženama i djecom”, ističu iz Ministarstva.


Dodaju da je kazneni postupak koji se vodi pred Županijskom sudu u Zadru u tijeku te kao tijelo izvršne vlasti, ne mogu ocjenjivati zakonitost postupanja suca u pojedinom sudskom predmetu, utjecati na donošenje odluke, ispravljati postupanje suca ili davati mišljenja o sudskim postupcima.


No, vodeći računa o svojim ovlastima, Ministarstvo pravosuđa će s osobitom pozornošću pratiti daljnji tijek kaznenog postupka i odluka koje se donose, ističu u priopćenju.


“Jedina instanca koja je trenutno ovlaštena procjenjivati zakonitost postupanja suca i donesenih odluka je sud u postupku po podnesenim pravnim lijekovima. Prema do sada dostupnim podacima, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je u konkretnom postupku zatražilo određivanje istražnog zatvora za okrivljenike, što je Županijski sud u Zadru odbio. Sada Županijsko državno odvjetništvo u Zadru ima mogućnosti uložiti žalbu na tu odluku Županijskog suda u Zadru, što i očekujemo da će učiniti”, kažu u Ministarstvu.