Popuštanje

Slovenija od ponedjeljka otvora sve malogranične prijelaze s Hrvatskom. Kreće i avion Ljubljana – Dubrovnik

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Riječ je o 27 prijelaza za pogranični promet koji su bili zatvoreni od 18. ožujkaSvi malogranični prijelazi između Hrvatske i Slovenije bit će ponovo otvoreni za promet od ponedjeljka 15. lipnja, objavila je slovenska vlada nakon sinoćnje sjednice.


Riječ je o 27 prijelaza za pogranični promet koji su bili zatvoreni od 18. ožujka.


Prijašnja odluka o njihovu privremenom zatvaranju stavlja se izvan snage jer za to više ne postoje epidemiološki razlozi, ponovno otvaranje uskladile su policije dviju država i dogovoreno je jučerašnjom razmjenom nota, navela je slovenska vlada u priopćenju.
U sklopu relaksacije mjera nakon završetka epidemije covida-19 u Sloveniji i okruženju, u Sloveniju od subote mogu ulaziti talijanski državljani iz susjedne pokrajine Friuli – Venezia Giulia (Furlanija – Julijska Krajina), a od ponedjeljka prestaju dosadašnja ograničenja na granici s Italijom u cijelosti.


Osim toga od ponedjeljka je na popis »epidemiološki sigurnih država« slovenska vlada uvrstila i Crnu Goru, pa za ulazak putnika iz te zemlje više nije potrebna 14-dnevna karantena.


Na popisu država s lošom epidemiološkom situacijom za čije putnike i dalje u Sloveniju nije moguć ulazak bez karantene nalaze se među ostalima Velika Britanija, Rusija, SAD, Švedska i Sjeverna Makedonija.


Zbog dobre epidemiološke situacije u zemlji i okruženju Slovenija je ukinula i odluku od 16. ožujka o prestanku međunarodnog zračnog, željezničkog i autobusnog transporta kroz Sloveniju, pa se od idućeg tjedna očekuje i dolazak pojedinih skupina stranih turista na slovenske desnitacije na obali i u unutrašnjosti.


Ljubljanski aerodrom objavio je da od idućeg tjedna crnogorski zračni prijevoznik obnavlja svoju liniju Podgorica – Ljubljana, te da se očekuje da će zrakoplovne kompanije Bruxelles Airlines, Wizz Air i Air France do kraja ovog mjeseca obnoviti linije za Ljubljanu iz Bruxellesa, Pariza i Amsterdama.


– Idući mjesec na ljubljanskom aerodromu opet će se uspostaviti i čarterski letovi, pa će se preko turističkih posrednika opet moći letjeti na 10 grčkih otoka i u Dubrovnik, objavio je Fraport, operator ljubljanskog aerodroma »Jože Pučnik«.