Nema više smisla

Slovenija od danas ukida mjere i covid potvrde, a Đikić misli da bismo trebali i mi. Što vi mislite?

P. N.

Foto Željko Lukunić PIXSELL

Foto Željko Lukunić PIXSELL

Mjere koje je stožer uveo pokazale su nedjelotvorne te treba razmatrati da se maknu, jer ako nisu učinkovite onda je nepotrebno ih imati", rekao je ĐikićSlovenija od danas živi po novim-starim pravilima. COVID potvrde više uglavnom nigdje neće biti potrebne, putnici više neće morati ispunjavati uvjete da su cijepljeni, preboljeli ili testirani, a isto vrijedi i za zaposlenike.


Nema više ograničenja broja gostiju u restoranima i kafićima, a s radom počinju i noćni klubovi. U Sloveniji se ukida i samotestiranje učenika s kojim Hrvatska tek sada počinje, no no snazi i dalje ostaju osnovne mjere – maske, dezinfekcija i distanca.


U Hrvatskoj zasad nema ovakvih najava.
Iako se brojke novozaraženih u Hrvatskoj smanjuju nema najave ukidanje mjera.


“Svaka država prema epidemiološkoj situaciji procjenjuje kada je vrijeme za ukinuti ili pojačati neku mjeru. Mi vidimo zadnjih dana se bilježi pad novozaraženih, ali to su i dalje visoke brojke, mi imamo visoke brojke pacijenata u bolnicama i puno preminulih”, kaže za RTL Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Znanstvenik Ivan Đikić poručuje mjere u Hrvatskoj nisu dale rezultat, mnoge su uvedene prekasno i ljudi ih se ne pridržavaju.


“Mjere koje imamo kao što su COVID potvrde i druge mjere koje je stožer uveo pokazale su nedjelotvorne te treba razmatrati da se maknu, jer ako nisu učinkovite onda je nepotrebno ih imati”, rekao je Đikić.