Opća karantena

Pandemija otežala prelazak državnih granica: Slovenci traže pristup svojim vikendicama

Alenka Juričić Bukarica

Pandemija COVID-19 otežala je građanima Slovenije dolazak do svojih vikendica u Hrvatskoj / Arhiva NL

Pandemija COVID-19 otežala je građanima Slovenije dolazak do svojih vikendica u Hrvatskoj / Arhiva NL

Slovenska Inicijativa vlasnika nekretnina i plovila predlaže da im se omogući status koji imaju radni migranti, a to znači da bi mogli prelaziti granicu bez karantene unutar pet dana ili s testom starim sedam danaRIJEKA – Hoće li ove godine u Hrvatsku na dopust doći puno manje Slovenaca, a Hrvatska ostati bez znatnog dijela turističkog prihoda? Pitanje je to koje je u pismu javnosti postavio Goran Novković, jedan od članova slovenske inicijative Vlasnika nekretnina i plovila u Hrvatskoj, još jednom upozoravajući na ograničenja koja imaju prilikom prelaska hrvatsko-slovenske granice. Da podsjetimo, ovoj se inicijativi odazvalo već oko 7.600 slovenskih građana koji imaju nekretnine ili pokretnine u Hrvatskoj, a do njih zbog epidemiološke situacije i graničnog režima dolaze vrlo teško. Procjenjuje se da oko sto tisuća Slovenaca ima nekretninu u Hrvatskoj.


Protiv Ustava


Oko Uskrsa, kada je slovenska vlada zabranila odlaske u susjedne zemlje koje su na crvenoj listi, među kojima je i Hrvatska, članovi ove inicijative uputili su tužbu slovenskom Ustavnom sudu koji je i presudio u njihovu korist, proglasivši odluku slovenske vlade o zabrani prelaska granice neustavnom. Nakon toga Slovencima koji u Hrvatskoj imaju vikendice ili plovila, kao i ostalima, omogućeno je da u Hrvatsku uđu, ali tek na 12 sati, dok je trenutno na snazi režim da se moraju vratiti u roku od 48 sati. No, uz testiranje. Pojašnjavajući konkretno koji su uvjeti prelaska granice, Novković je kazao kako je od jučer u Sloveniji na snazi pravilo da se preboljeli cijepe samo jednom, a Hrvatska traži za ulazak u državu bez testa cijepljenje s dvije doze cjepiva protiv koronavirusa, i to 14 dana od cijepljenja.


– To je samo jedno od pravila s jedne ili druge strane koja stvaraju jako velike praktične probleme slovenskim vlasnicima nekretnina i plovila u Hrvatskoj. Ukoliko se ne uvaži te izazove i implementira brzo novi režim prelaska, sigurno će manje Slovenaca gostovati u Hrvatskoj, a i gužve na mjestima za testiranje znaju biti izazov. Zbog svega toga bi trebalo hitno urediti i uskladiti mjere bilateralno, što je i vrlo lako moguće, ukazao je Novković. Članovi inicijative tako su već poslali dopis slovenskim vlastima jer, kažu, bore se da bi granicu mogli slobodno ili bar puno lakše prelaziti, s obzirom da nekretnine i plovila treba održavati, a prelazak granice je otežan već više od godinu dana, i to čas s jedne, čas s njene druge strane.


Moguća bitna olakšanja
Konkretno, slovenska bi strana trebala omogućiti vraćanje unutar 5 dana bez karantene ukoliko brzi ili PCR test nije stariji od 7 dana, što bi izjednačilo vlasnike nekretnina i plovila s dnevnim migrantima, a u slučaju boravka duljeg od pet dana traže da bude dostatan za ulazak bez karantene negativan brzi test, ne stariji od 72 sata. Hrvatska bi, pak, trebala uvažiti primljenu prvu dozu cjepiva i rok od 21 dan od primanja te doze, ali i omogućiti više mjesta za testiranje vikendom za strane državljane u špicama dolazaka, a što će biti već kraj travnja i početak srpnja. A od obje države članovi inicijative traže slobodan prelazak granice svima koji imaju pozitivan test na antitijela ne raniji od 14 dana i ne stariji od 90 dana, što je Hrvatska kao mjeru već imala, kao i slobodan prelazak granice za članove uže obitelji s iste adrese, i to mlađe od 18 godina.

 


Kratak rok


U inicijativi navode kako trenutačno Slovenci mogu ući u Hrvatsku ako su preboljeli COVID-19 prije manje od 6 mjeseci, što potvrđuju liječničkom potvrdom, ako su cijepljeni drugi put prije više od 14 dana, a inače trebaju brzi ili PCR test. S druge strane, ulazak u Sloveniju moguć je ako je osoba preboljela COVID-19 prije manje od 6 mjeseci što se također dokazuje potvrdom liječnika, ako je prošao 21 dan od prve doze primljenog cjepiva i ako su slovenski državljani vlasnici nekretnina i plovila pa mogu do nekretnine na 48 sati, i to s brzim antigenskim testom, pri čemu brzi test važi 72 sata. Inače za povratak kući trebaju PCR test napravljen u Hrvatskoj.– Mnogi Slovenci u svojim vikendicama i plovilima nisu bili od kolovoza prošle godine pa je pritisak sve veći, prije svega zbog ferija koje u Sloveniji počinju sljedeći vikend. Rok od 48 sati koji je definirala slovenska vlada, jako je kratak, posebice ako su imanja na otocima ili u Dalmaciji. Zbog toga vlasnici nekretnina i plovila u Hrvatskoj traže od slovenske vlade status koji imaju radni migranti. A to je vraćanje kući bez karantene ako je osoba u Hrvatskoj boravila do 5 dana ili ako ima PCR ili brzi test star najviše 7 dana. Ili da se poslije povratka prizna negativan brzi test kao dokaz za prekid karantene, zaključuju u inicijativi.