Slučaj Fimi media

Sloković: ‘Presudom se ništa nije promijenilo’; Prodanović: ‘Naravno da ćemo se žaliti’

Hina

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

"Po nama, da bi presuda bila pravična i u javnom interesu kako bi pojačala povjerenje građana u pravosuđe, ona mora biti zakonita i pravedna. Ova to nije", rekla je novinarima odvjetnica Sloković.Odvjetnici Ive Sanadera Jadranka Sloković i Čedo Prodanović izjavili su u petak da se novom presudom u aferi Fimi medija ništa bitno nije promijenilo te da su i dalje nezadovoljni jer se u velikom dijelu presuda temelji na “nekonfrontiranim dokazima” koje je ranije osporio Vrhovni sud.


“Mislimo da se s ovom presudom ništa bitno nije promijenilo, nezadovoljni smo i dalje. Po nama, da bi presuda bila pravična i u javnom interesu kako bi pojačala povjerenje građana u pravosuđe, ona mora biti zakonita i pravedna. Ova to nije”, rekla je novinarima odvjetnica Sloković.


Dodaje da su u situaciji gdje je, bez obzira što je otpao jedan bitan dio navodno pribavljene imovinske koristi od dva milijuna eura, de facto izrečena ista kazna za Sanadera, nakon 10 godina suđenja.
“U velikom dijelu presuda se i dalje temelji na nekonfrontiranim dokazima. Dakle sve ono što je rečeno od strane (Nevenke) Jurak i (Dražena) Barišića, a zbog čega je Sanader suđen, opet je nekonfrontirano i u tom dijelu nije ništa ispravljeno. U odnosu na taj dio nema podupirućih dokaza”, kazala je Sloković.


Ističe kako Sanader na prošlom suđenju, nakon kojega je osuđujuću presudu ukinuo Vrhovni sud, nije bio suđen za nesrazmjer u svojoj imovini već za protupravnu imovinsku korist. “Sada zapravo ono što mu nije oduzeto s temelja protupravne imovinske koristi, oduzeto mu je s temelja utvrđenja da postoji nesrazmjer u imovini. Takav zaključak suda je potpuno kriv”, poručila je Sloković.


“Mi ne prihvaćamo ovo obrazloženje suda, doista nas je jako neugodno iznenadila ovakva visina kazne. Nas nijedna presuda ovog Županijskog suda ne može iznenaditi niti razočarati jer otprilike znamo stav i odnos prema Sanaderu”, ustvrdila je Sloković. Dodala je kako od početka suđenja tvrde da se trebao voditi jedan postupak za sve Sanaderove optužnice.


Prodanović: Naravno da ćemo se žaliti


Odvjetnik Čedo Prodanović poručio je kako će se žaliti na presudu.


“Već nam se sada na prvi pogled čini da je sud nekonzistentan u poklanjanju vjere iskazu Barišća, koji je dao 20 iskaza. S jedne strane iz razloga što je iskaz bio nekonfrontiran, ali ipak nije suđeno za 15,2 milijuna kuna koje je navodno po optužnici Sanader dobio. Ali se isto tako oslobađaju u ovom dijelu u odnosu na prijem novca estradnih umjetnika, što znači da se Barišiću nije vjerovalo”, kazao je Prodanović.


Naglasio je da, unatoč njihovim višekratnim prijedlozima nije ispitivano porijeklo imovine drugooptuženog Dražena Barišića pa ostaje pitanje da je “možda upravo Barišić taj novac uzeo”. “Mi to ne tvrdimo, ali apsolutno je enigma”, kaže Prodanović.


Sanader je u petak proglašen krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora i oduzimanjem imovinske koristi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media. HDZ, u čiji se crni fond navodno slijevao dio izvučenog novca, sud je proglasio “odgovornim” i stranku osudio na novčanu kaznu od 3,5 milijuna kuna i oduzimanje 14,5 milijuna kuna imovinske koristi.


Budin zadovoljan smanjenjem novčane odgovornosti za HDZ


Odvjetnik HDZ-a Davorin Budin kaže kako s jedne strane ne može sakriti zadovoljstvo. “Mi smo ipak u ovu sudnicu ušli 2011. godine s teretom od 31,6 milijuna kuna, da bi to do 2014. palo na 30 milijuna pa smo u prvostupanjskoj presudi bili presuđeni za 24 milijuna i nakon ukidnog rješenja, evo danas čujemo da nas se drži odgovornim za 14,5 milijuna kuna”.


Kazao je da gledajući odvjetnički su “uspjeli spasiti više od pola” što “predstavlja stanoviti neuspjeh Uskoka u samom razvoju događaja u dokaznom postupku od optužnice pa do danas”.


Ipak, ističe da ne mogu biti apsolutno zadovoljni jer su od samog početka tvrdili da HDZ nije kriv.


“Zato što taj smisao kaznene odgovornosti pravne osobe, koji se izvlači iz odgovornosti odgovorne osobe, plus jedan dodatni uvjet da stranka time ostvaruje protupravnu imovinsku korist, po nama nisu ispunjeni”, kazao je Budin.


Dodaje kako su isticali da Sanader nije imao svojstvo odgovorne osobe, da on istupajući prema direktorima javnih poduzeća i predsjednicima uprava javnih institucija nije imao ovlast kao predsjednik stranke jer mu tu ovlast stranka nije ni mogla prenijeti.


“Istupao je kao predsjednik vlade, a to svojstvo nema apsolutno nikakvu vezu s HDZ-om”, rekao je Budin. Ustvrdio je da to dokazuje i činjenica da je sastanak na kojem je Sanader čelnike javnih tvrtki navodno nagovarao da posluju preko agencije Fimi media održan uvladi, a ne u stranci.


Nezadovoljni su jer su im brojni dokazni prijedlozi bili odbijeni, a da su svi išli u pravcu utvrđivanja dobiti Fimi medije. “Prigovarali smo o vještačenjima da ne poštuju standarde koje su trebali, prigovarali smo o metodologiji kojom je vještačena Fimi media. Ne samo njena nezakonita dobit, nego je uopće izostalo utvrđenje odlučnih činjenica u smislu komparacije cijena po kojima je Fimi medija pružala robe i usluge”, kazao je Budin.


Podsjetio je kako već sada imaju pet nepravomoćnih oslobađajućih presuda u odnosu na ocjenu zakonitosti poslovanja Fimi medije i javnih trgovačkih društava i to čak njih četiri na istom Županijskom sudu.


“Sada dobivate jedan pravni ‘non-sense’ da je ta ista suradnja u našem spisu nezakonita, a već imamo četiri oslobađajuće presude na istom sudu. To će dovesti do velike zbrke u žalbenom postupku, a još veća će zbrka biti u toj povredi konfrontacijskog načela, koje i dalje postoji, neki okrivljenici koji su se u prethodnom postupku izjasnili da su krivi, sada se izjašnjavaju da nisu, neki od njih čak negiraju svoj prijašnji iskaz”, naglasio je Budin.


Zaključio je kako se HDZ polako u još jednom žalbenom ciklusu “skoro pa može približiti nuli” te da ga to veseli, ali da će žalbu uložiti u onaj dio presude za koji vjeruju da imaju šanse.