Vremenska prognoza

Sljedećih dana konačno će biti malo više sunca. No i dalje vodite računa da vam trebaju kišobrani

P. N.

Foto Darko Jelinek

Foto Darko JelinekKad će to sunce?”, pitaju mnogi u unutrašnjosti, koji ga, za razliku od onih uz more, nisu vidjeli danima.  E pa sljedećih dana hoće. Ali ponegdje u kopnenom području tek nakon jutarnje magle. Naravno, pritom će i temperatura zraka osjetno porasti pa će se već u petak približiti 20 °C, a za vikend i veći dio sljedećega tjedna u mnogim će mjestima “čak” biti i malo viša te djelomično umanjiti dosadašnje neuobičajeno veliko negativno odstupanje od prosjeka. No, i dalje diljem Hrvatske neće biti sasvim suho. Srećom, povremena kiša neće biti ni česta ni obilna kao što je bila prošlih dana. Ni vjetar neće biti tako jak kao u prvom dijelu ovoga tjedna, kada se ponegdje, prema analizi stručnjaka DHMZ-a, ubraja u “izuzetno rijetke ekstremne vremenske događaje”. Jugozapadnjak i jugo za vikend bit će znatno manje iznimni, ali ni s njima svi neće biti zadovoljni, posebice ne oni koje muči južina, piše HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti više sunca nego prošlih dana. Bit će djelomice sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla, osobito u Posavini. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 8 °C, a najviša dnevna između 17 i 20 °C. U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano povremeno s umjerenom naoblakom. Povremeno su mogući rijetki pljuskovi. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura malo niža nego na istoku. U gorskim krajevima uz promjenljivu naoblaku ponegdje će biti kratkotrajnih pljuskova i grmljavine. Ujutro moguća kratkotrajna magla. Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano, uz umjeren južni i jugozapadni vjetar, a prema otvorenom moru jugo. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, uz obalu između 10 i 13 °C, a najviša dnevna od 17 do 19 °C, u gorju malo niža.


U Dalmaciji pretežno sunčano, sredinom dana ponegdje s umjerenom naoblakom. U unutrašnjosti su poslijepodne mogući rijetki pljuskovi. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenom moru jugo. Jutarnja temperatura od 11 do 14 °C, u unutrašnjosti malo niža, a najviša dnevna između 18 i 21 °C. Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz pretežno sunčano vrijme, te slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. More malo do umjereno valovito.”
Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano i razmjerno toplo, ali ne i posve stabilno. Lokalnih će pljuskova biti uglavnom na zapadu, u gorju te unutrašnjosti Dalmacije, a malo rjeđe u istočnim krajevima. Vjetar većinom slab južni i jugozapadni, a ujutro ponegdje može biti i kratkotrajne magle.


Na Jadranu idućih dana promjenljivo i nestabilno, te razmjerno toplo. Povremeno će biti kiše i pljuskova s grmljavinom, osobito početkom idućeg tjedna. U subotu će puhati umjereno i jako jugo, koje će u nedjelju oslabjeti i u ponedjeljak prolazno okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak.”, prognozirao je za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.