DHMZ izdao upozorenje

Slijedi paklena noć, temperature se ponegdje neće spuštati ispod 30 stupnjeva. Sutra dolazi velika promjena

P. N.

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme je na sjevernom JadranuDanas je vrhunac toplinskog vala te je velika opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje duž Jadrana i u unutrašnjosti Hrvatske, stoga trebamo biti zaista oprezni. Imamo čak i crveno upozorenje koje se sutra pojavljuje na srednjem Jadranu, odnosno na splitskom području, pogotovo zato što će dan i dalje biti vruć, a i noću zbog juga temperatura će biti visoka, približavat će se čak vrijednostima od 28, 29 ili 30 stupnjeva, i to cijele noći, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Dnevne temperature valja očekivati u rasponu između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva u većini mjesta, rekao je, dodajući da promjena vremena dolazi već sa sutrašnjim danom.


“Danas će u sjevernim krajevima ponajprije u Međimurju, Hrvatskom zagorju, Podravini biti mogući pljuskovi te će sjeverac okrenuti u poslijepodnevnim satima i osvježiti. Glavna promjena vremena zapravo dolazi sutra. I onda s tom promjenom, na sjevernom dijelu Jadrana te na zapadu i unutrašnjosti valja očekivati pljuskove s grmljavinom. Pritom može, kada taj hladni i nestabilni zrak dolazi nad ovu ugrijanu podlogu, biti i i jačeg grmljavinskog nevremena. Osim vrućine, koja će biti prisutna u Dalmaciji, pa i na istoku, valja računati na mogućnost nevremena i u zapadnim krajevima”, rekao je.
Tijekom vikenda promjena vremena, lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme uz osvježenje. Osvježenje će se najviše osjetiti na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dok će se u Dalmaciji zadržati većinom sunčano i vruće. Zbog dotoka vrućeg zraka s jugozapada, toplinski je val zahvatio jugoistočni dio Europe i dio Balkana. Sa spuštanjem hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, od nedjelje će toplinski val u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske popustiti, a početkom radnog tjedna i na Jadranu. Vikend je u ljetnim mjesecima većinom rezerviran za putovanja, povratak kući ili put na mjesto odmora. No osim gužvi ovaj put bi probleme mogli, ponajprije u pomorskom prometu, stvarati vjetar te lokalno i grmljavinsko nevrijeme, stoji u priopćenju DHMZ- a.


Uz spuštanje prostrane termobaričke doline našim će se predjelima približavati hladna fronta koja će se u prvom dijelu nedjelje premjestiti preko naših krajeva. Sutra će na moru zapuhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, u unutrašnjosti jugozapadnjak. Mjestimice će biti i olujnih udara. Izraženijih pljuskova i grmljavine najprije će danas popodne biti u središnjim krajevima, i u noći na nedjelju, te u sutra ujutro na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, a zatim i još ponegdje u unutrašnjosti.


Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme je na sjevernom Jadranu, piše HRT.