Domovinski pokret

Škoro otkrio nositelje lista, uvjet za koaliciju s HDZ-om je da Plenković ne bude premijer?

P. N., Hina

foto: Nel Pavletic/PIXSELL

foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Sedmu izbornu jedinicu vodit će Slaven Dobrović, a osmu Carla Konta Miroslav Škoro na svojem je Facebook profilu otkrio nosioce izbornih lista Domovinskog pokreta na predstojećim parlamentarnim izborima.


U prvoj izbornoj jedinici listu će nositi Zlatko Hasanbegović, drugu će nositi Miroslav Škoro, u trećoj će biti Davor Dretar, a u četvrtoj Vesna Vučemilović.


Petu izbornu jedinicu nosit će Ivan Penava, dok će šestu nositi Stjepo Bartulica, a sedmu Slaven Dobrović. Carla Konta nosit će osmu izbornu jedinicu, a Hrvoje Zekanović vodit će devetu izbornu jedinicu.
Desetu izbornu jedinicu nosit će Ruža Tomašić, a u 11. će biti Željko Glasnović.Pauletić: Uvjet za koaliciju s HDZ-om da Plenković ne bude premijer


Član Domovinskog pokreta Robert Pauletić izjavio je u subotu kako je uvjet Domovinskog pokreta za eventualnu koaliciju s HDZ-om da Andrej Plenković više ne bude premijer.


»Miroslav Škoro je već to najavio rekavši kako smatra da bi Plenković mogao biti dobar ministar vanjskih poslova, ali ne premijer«, rekao je Pauletić u razgovoru za N1.


Škoro: Jedva čekanm sučeliti se s Plenkovićem i Bernardićem

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro predstavio je u subotu kandidate  u 3. izbornoj jedinici i proučio predsjednicima HDZ-a Andreju Plenković i SDP-a Davoru Bernardiću da je spreman na sučeljavanje bilo gdje i bilo kada.


Poručio je kako oni biračima na sjeveru Hrvatske, koji su bili osuđeni na duopol HDZ-a i SDP-a, nude novu opciju.


Na upit je li postavljanje vlastite sestre za nositeljicu liste u 4. izbornoj jedinici nepotizam, Škoro je odgovorio kako ju nije zaposlio u HEP-u ili Hrvatskim šumama, što čini aktualna vlast, već će birači odlučivati o kvalitetnoj osobi.


Na novinarski upit da komentira to što ga je Plenković prozvao da je SDP-ov igrač, Škoro je ustvrdio da ih se politički protivnici boje.


“Govore svašta o meni i Domovinskom pokretu, a to je posljedica činjenice da nas se uistinu boje. Boje se jer i nama nesklone ankete ukazuju na to da Domovinski pokret iz dana u dan raste”, odgovorio je Škoro.


Predsjednicima HDZ-a Andreju Plenkoviću i SDP-a Davoru Bernardiću poručio da jedva čeka sučeljavanje s njima.


“Gdje god hoćete, kad god hoćete, možemo razgovarati s papirima, bez papira. Toliko ste zla nanijeli Hrvatskoj da ja na vašem mjestu ne bih imao obraza pojaviti se u javnosti”, kaže Škoro.


Ocijenio je da su izbori “poluregularni” jer puno birača izvan Hrvatske zbog pandemije koronavirusa neće moći glasovati.


“Naši ljudi sada ne mogu glasovati u četiri zemlje, a bit će ih i više, jer epidemiološke mjere to ne dopuštaju. Sve zato da bi netko iskoristio nešto malo vjetra u leđa koji je dobio zahvaljujući ‘stožerokraciji’. To je žalosno”, rekao je.


Predsjednik Domovinskog pokreta prokomentirao je i šovinistički transparent navijača u Kustošiji kazavši da takav govor mržnje osuđuje i da ga treba izbaciti iz javnog života u Hrvatskoj.


“To nije način na koji se komunicira u jednoj kršćanskoj zemlji”, ističe Škoro.

Ocijenio je da Plenkovićev ego vjerojatno ne bi dopustio da se nakon premijerske pozicije spusti na razinu ministra. »Više puta do sada je kao vidra spašavao svoju premijersku poziciju, ali sad više ne može«, ustvrdio je.


»Ako SDP bude relativni pobjednik, hoće li će SDP pristati da im Plenković bude premijer? To je mogućnost velike koalicije koju ja uopće ne bih isključio. Plenkoviću u njegovom političkom habitusu bliža je ljevica nego Domovinski pokret«, kaže Pauletić dodajući kako je to Plenković pokazao koalicijom s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem i HNS-om.


Upitan treba li premijer onda biti nestranačka osoba ili će inzistirati na svom kandidatu, Pauletić je odgovorio kako prvo moraju vidjeti koliko će mandata dobiti.


Vezano za moguću koaliciju SDP-a i Domovinskog pokreta, Pauletić je istaknuo da je to zbog njihovih ideoloških suprotstavljanja malo vjerojatno.


»Moguća je koalicija Domovinskog pokreta i HDZ-a, odlazak Plenkovića ili velika koalicija gdje isto Plenković ne vjerujem da će biti premijer«, naglasio je.


Također je poručio da im je koalicija sa SDSS-om »apsolutno neprihvatljiva jer Milorad Pupovac već desetljećima siše novac iz državnog proračuna« i ustvrdio da je njegov list »Srpske novosti« antihrvatski orijentiran.