Predsjednički kandidat

Škoro kaže da je već prvi dan skupio dovoljno potpisa, a sad ga je podržao i Jacques Houdek

Hina

Miroslav Škoro / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Miroslav Škoro / Foto: D. KOVAČEVIĆPredsjednički kandidat Miroslav Škoro ustvrdio je u srijedu da je već prvi dan skupio dovoljan broj potpisa za kandidaturu te najavio da će potpise predati sukladno zakonu.


»Predat ću ih onda kada je zakon to predvidio«, kazao je Škoro i naglasio da je već prvi dan skupio dovoljan broj od 10.000 potpisa.


Izbori su najbolja anketa što će odlučiti birači u iseljeništvu


»Zakon poštujemo i ja sam se čak i sam jučer, što nisam mislio, potpisao na svoju listu u Zadru. Bilo je jako puno svijeta i bilo je jako lijepo«, rekao je Škoro novinarima nakon obilaska štanda za prikupljanje potpisa podrške kandidaturi na Trgu Petra Preradovića.
Na pitanje kako komentira to što predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sve češće boravi među iseljenicima i hoće li njihovi glasovi biti presudni, Škoro je podsjetio kako u hrvatskom iseljeništvu boravi od 1985. -1986. godine, a jedno vrijeme je čak živio i radio s iseljenicima. »Izbori su najbolja moguća anketa što će odlučiti naši glasači u iseljeništvu«, rekao je.


Upozorio je da iseljenici zadnjih 20 godina imaju velikih problema u ostvarivanju svojih biračkih prava. Smatra kako je sve postavljeno tako da im se to oteža, jer ne mogu glasovati primjereno 21. stoljeću već moraju putovati nekoliko stotina i više kilometara.


»Oni su ravnopravni državljani Hrvatske i silno vjerujem da ćemo iskoristiti prvu prigodu kada postanem predsjednik da promijenimo zakon koji je prema tim ljudima izuzetno nepravedan«, poručio je.


Upitan da komentira smjene u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu zbog afere sa švercerom oružja, rekao je kako nema dovoljno podataka o tome slučaju, ali indikativno je što se kod nas sve saznaje post festum.


»Saznati nešto dva mjeseca poslije znači da je to netko dva mjeseca držao u ladici. Ako su smijenjeni oni koji su to zataškavali, onda je pravda učinjena. Ponekad svi sumnjamo zato što se puno puta znalo dogoditi da budu kažnjeni ljudi koji nisu krivi, a ostaju oni koji su krivi«, kazao je.


Na pitanje trebaju li prosvjetari prihvatiti Vladinu ponudu poručio je kako on ne može odlučivati u njihovo ime, ali drži kako je tu toliko »licemjerja po jedinici mjere« da je to neizdrživo. Tu se ne radi samo o novcu, što su isticali i sami učitelji i nastavnici, već se radi i o pitanju digniteta i ponosa, ravnopravnosti i pravde.


Houdek podržava Škoru


Škoro je rekao da je prilikom dolaska na Cvjetni trg stao kod štanda Kolinde Grabar-Kitarović jer je želio pozdraviti ljude koji skupljaju potpise. »Cijenim svačiji rad, pa tako i njihov. Nemam nikakvu specijalnu poruku već iskazati poštovanje prema ljudima, koji poput mojih volontera, po cijeloj Hrvatskoj skupljaju potpise«, kazao je.


Također je izrazio sućut albanskom narodu i Albaniji zbog razornog potresa koji je pogodio tu zemlju. Izrazio je nadu da će naša zemlja učiniti sve da pomogne prijateljskom albanskom narodu, kao što su i oni pomagali nama kada je bilo potrebno.


Potporu Škori na Cvjetnom trgu dao je pjevač Jacques Houdek poručivši da su Hrvatskoj nužne promjene, koje će donijeti novi ljudi.