Posljedice pandemije

Hoće li biti sniženja cijena u turizmu? Sjeverni Jadran će držati cijene, Dalmacija na muci

Biljana Savić

U Turističkoj zajednici Lošinj dogovorili su se da nema rušenja cijena / Snimio Sergej DRECHSLER

U Turističkoj zajednici Lošinj dogovorili su se da nema rušenja cijena / Snimio Sergej DRECHSLER

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kaže da spuštanja cijena ima, ali ovisi o regijama, no domaći gost bi uz malo manevriranja mogao ljetovati upola jeftinije nego laniRIJEKA – Jesu li cijene ugostiteljskih usluga u Hrvatskoj previsoke i hoće li ih pritisnuti kriza izazvana koronavirusom? Na početku lipnja brojni hoteli su još zatvoreni, a terase restorana gotovo prazne, no sniženja nema. Svatko svoju cijenu drži i svatko kaže da tržište diktira cijene. Ove godine nema overbukinga, ali gotovo da i nema rušenja cijena smještaja. Primjerice, za takvu politiku dogovorili su se, na razgovoru sa svim tamošnjim turističkim dionicima.


– Ideja, odnosno preporuke na razini naše destinacije su da cijene nema potrebe spuštati u odnosu na isto razdoblje prošle godine, već postojećim cijenama dati dodatnu uslugu, primjerice parking ili slično. Bit će akcija, kao šest dana plus jedan gratis, ili tri osobe, pa četvrta gratis, a akcija turističke zajednice bit će besplatan trajekt u rujnu, no, nekog kolektivnog spuštanja cijena nema, kaže nam direktor TZ-a Lošinja Dalibor Cvitković


Dan D


Ističe da Lošinj drži cijenu, jer je usluga na visokoj razini.
– Osim toga, buking za srce sezone nam je na 30 do 40 posto u odnosu na lani i sve je to bilo bukirano još prije koronavirusa. Čekamo 15. lipnja, to nam je dan D, jer je njemačka vlada preporučila svojim građanima da do tada nikuda ne idu, a Nijemci su naše emitivno tržište. Očekujemo dosta turizma u rujnu, upravo zbog nade da će pandemija tada biti dosta daleko iza nas. No, i ovih 30 do 40 posto bukinga treba uzeti s rezervom, jer potencijalni gost to može otkazati u zadnji čas, kazao nam je Cvitković.


Tako se cijena apartmana za četiri osobe na Lošinju u špici sezone kreće od 80 do 100 eura, a za hotelsku sobu, ovisno o pogledu i hotelu, između 150 i 200 eura, što je otprilike kao i lani, uz razne akcije tijekom svakoga mjeseca, ali i toga je bilo i lani. Prosurfali smo i na booking.comu-u i pogledali cijene apartmana za četiri osobe, dvoje odrasle i dvoje djece u srpnju, noćenje je od 1.100 kuna pa do dvije i nešto. U Splitu je lepeza cijena od 600 do 4 tisuće kuna za noćenje, ali uglavnom je noćenje oko tisuću kuna za srpanj. U slučaju da rezervirate apartman za večeras, za dvoje odraslih i dvoje djece u Crikvenici, u hotelu će vas to koštati oko 1.400 kuna, a u obiteljskom smještaju od 500 do 2 tisuće kuna.


Oko 100 eura


Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Martina Nimac Kalcina kaže nam da spuštanja cijena ima, ali ovisi u kojim dijelovima Hrvatske i da bi ove godine domaći gost uz malo manevriranja mogao ljetovati upola jeftinije nego lani. Možda ne u Istri i na Lošinju, ali Hrvatska mora ima sve do Dubrovnika.


– Uspoređujući ovogodišnje cijene na internetskim platformama s cijenama u istom razdoblju prošle godine, može se primijetiti da su cijene za smještajne objekte istih ili sličnih kategorija velikoj većini niže za oko 15 posto. Međutim, ipak se razlikuje i ta razlika u cijenama ovisno o kojem dijelu Hrvatske se radi. Tako se, primjerice, u Istri cijene većinom ipak nisu snižavale, dok u nekim dijelovima Hrvatske su cijene većinom niže i 20 posto. Vlasnici luksuznih vila većinom nisu skloni snižavati cijene, osim kao popusti u sklopu određenih akcija. Domaći gosti ukoliko dođu direktno do vlasnika objekta sigurno mogu spustiti cijenu s obzirom na to da će ove godine biti nepopunjenih objekata, kaže nam Nimac Kalcina. Prognozirajući da bi ove godine domaći gost mogao s lakoćom naći slobodne smještaje po cijenama nižim za 50 posto. No, o prosječnoj cijeni apartmana, Nimac Kalcina rekla nam je da se ne može govoriti, jer se radi o iznimno velikom broju objekata. Većina apartmana iznajmljuje se za 100 eura, ali u ponudi je i veliki broj manjih objekata s poprilično nižim cijenama.


Tržišna kategorija


Poznati turistički znalac i djelatnik, osobito obiteljskog smještaja čije je zajednice i pokretač, Nedo Pinezić, naglašava da su cijene tržišna kategorija, pa se ne mogu dogovarati ni nekim dekretom odrediti.


– Jednostavno cijene variraju prema odnosu ponude i potražnje. Recimo, od 2016. do 2018. godine imali smo rast potražnje i rast cijena koje su svoj zenit dosegnule upravo u špici glavne sezone 2018. godine. Već prošle godine dolazi do lagane stagnacije potražnje u prvoj polovini srpnja. Tada su krenula i velika sniženja, do 30 posto i to velikih sustava koji su preko OTA platformi nametnuli utakmicu. Kad krene jedna takva akcija s tisućama kreveta, ona za sobom povlači lančanu reakciju. Akcija spuštanja cijena uvijek kreće od najvišeg cjenovnog razreda, koji ima i najveću mogućnost za popuste. Tako, na primjer, mobilnu kućicu za 4 osobe u autokampu možete iznajmiti za 250 eura na dan u špici sezone, ali i za 40 eura na dan u ranoj predsezoni i krajem posezone. Naravno da sve to utječe i na cijene obiteljskog smještaja. Ako cijena mobilne kućice za 4 osobe u kampu s 4 zvjezdice na samome moru padne za 30 do 40 posto, onda padaju i cijene apartmana 300 metara od mora. Ali spuštaju se čak i cijene kuća za odmor. U korona sezoni 2020. još uvijek ne znamo što će se događati s potražnjom ni s cijenama. Zasad nagađamo da će srpanj, kolovoz i rujan biti »mirni mjeseci« bez širenja zaraze i da će se pokrenuti ljetna putovanja na more. Ipak, ovoga ljeta neće biti gostiju s prekooceanskih destinacija, ni onih koji neće moći dobiti godišnji odmor, kao niti onih koji su na neki način pogođeni korona i post korona krizom. Smanjit će se volumen potražnje, osobito s potentnijih tržišta, što će pojačati pritisak za spuštanje cijena, smatra Pinezić.