Nastavak u ponedjeljak

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine je prekinuta uz očiti dogovor Bandića i HDZ-a o GUP-u

Portal Novilist.hr

Foto/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Oporba je uz prijetnju stanki odgodila raspravu o GUP-u do ponedjeljka da cijela javnost može vidjeti sramotne amandmane kojima vlasnici parcela prenamjenom iz zelenog u građevinsko zemljište preko noći zarađuju 1000 %,  napisao je Tomislav TomaševićZAGREB – Sjednica zagrebačke Gradske skupštine nastavlja se u ponedjeljak, 10. veljače raspravom o izmjenama i dopunama GUP-a te 86 amandmana koliko ih je ukupno danas podnio HDZ, sam gradonačelnik Milan Bandić koji je i predlagatelj točke dnevnog reda te njegova stranka.


Zagrebački HDZ podnio je 15 amandmana na prijedlog izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba, stranka Milana Bandića BM 365-stranka rada i solidarnosti i Zelena lista podnijela ih je čak 65, dok je zagrebački gradonačelnik podnio njih šest.


S obzirom na to da su amandmani podneseni po hitnoj proceduri, zastupnici su o svakom pojedinačno morali glasati hoće li biti uvršteni u dnevni red, te su, nakon procedure koja je potrajala sat vremena, svi prihvaćeni i uvršteni u dnevni red.
Prethodno je, prije uvrštavanja amandmana na dnevni red, Odbor za prostorno uređenje gotovo tri sata raspravljao jesu li podneseni amandmani u skladu s izmjenama i dopunama nakon što je Anka Mrak Taritaš (Glas) ustvrdila da nisu jer se dio njih ne odnosi na izmjene i dopune GUP-a, već samo na GUP.


Odbor za prostorno uređenje i i Odbor za statut, poslovnik i propise nakon trosatne su rasprave donijeli odluku da su amandmani podneseni sukladno proceduri.


Prema proceduri, o amandmanima koje zastupnici prihvate u nastavku sjednice, treba se očitovati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.


Na dnevnom redu Skupštine ukupno je 47 točaka, a zastupnici su danas raspravili njih tek sedam.


Prvi je na ovakakv epilog sjednice reagirao gradski vijećnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) objavom na Facebooku gdje navodi:


– Odgodili smo sjednicu do ponedjeljka da svi vide sramotne amandmane!


Bandić je potpisao da preuzima odgovornost da su svi amandmani u skladu sa zakonom, a to nije htio potpisati Zavod kao stručni izrađivač GUPa.


Na Odboru za prostorno uređenje smo argumentirali Anka Mrak Taritaš i ja zašto dio amandmana Bandićevog kluba nije u skladu sa zakonom.


Nakon Bandićevog očitovanja i stanke od nekoliko sati se pristupilo glasanju da se amandmani na GUP smiju uvrstiti na dnevni red te je glasovima Bandićevih i HDZovih zastupnika uvršteno svih njihovih 86 amandmana na dnevni red.


Amandmana ima toliko da je pojedinačno glasanje o uvrštavanju svakog amandmana u dnevni red bez ilakve rasprave trajalo čak 45 minuta, a očekivalo se od nas da danas svih 86 amandmana pročitamo i analiziramo u par sati.


Sramota za demokraciju i uvod u najgoru političku nekretninsku trgovinu u povijesti ove zemlje!


Oporba je uz prijetnju stanki odgodila raspravu o GUP-u do ponedjeljka da cijela javnost može vidjeti sramotne amandmane kojima vlasnici parcela prenamjenom iz zelenog u građevinsko zemljište preko noći zarađuju 1000 %,  napisao je Tomašević.