Smrtonosna bilanca

Đikića su optuživali da pretjeruje s tvrdnjom da ćemo do kraja studenog imati preko 1.500 mrtvih. Danas smo prešli tu brojku…

Damir Kundić

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Đikićeva crna prognoza nadmašena je 25. studenog, točno pet dana prije od datuma na koji je ovaj vjerovao da ćemo doći do kritične brojkeSjećate li se tog, sada već dosta dalekog 25. veljače? Tog utorka objavljeno je kako u Hrvatskoj imamo prvog oboljelog od Sars-Cov-2 koronavirusa, onog mladića koji je, podsjetimo, tjedan prije boravio na dva dana u Milanu, gdje se zarazio na nogometnoj utakmici.


Od tog je dana prošlo točno devet mjeseci u kojima su se naši životi temeljito promijenili. Nakon tog “nultog” pacijenta, do danas se u Hrvatskoj zarazilo 111.617 osoba i to je samo ono što službeno znamo temeljem još uvijek dosta skromnog broja testova, dok je broj preminulih premašio okruglu brojku od tisuću i pol ljudi – točno ih je 1.501.


Petog dana studenog broj preminulih osoba zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj iznosio je ukupno 654. Upravo tog dana, ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić upozorio je da je situacija alarmantna i da ćemo, ne reagira li se odmah strožim mjerama i ne suzbije nekontrolirano širenje virusa, do kraja studenog u Hrvatskoj imati čak 1.500 mrtvih. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odmah je uzvratio Đikiću tvrdnjom da pretjeruje.
Nažalost, Đikićeva crna prognoza nadmašena je 25. studenog, točno pet dana prije od datuma na koji je ovaj vjerovao da ćemo doći do kritične brojke.


Hrvatska je danas, prema službenim podacima ECDC-a, među državama s najgorom epidemiološkom slikom u Europi. Incidencija broja novih slučajeva na 100 tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana kod nas iznosi 905, a stanje u Europi gore je samo u Austriji (1.027) i Sloveniji (968), te Luksemburgu i Lihtenštajnu.


U manje od dva mjeseca u Hrvatskoj je preminulo točno 1.217 osoba kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom. Prema službenim podacima HZJZ-a, 1. listopada ukupni broj preminulih bio je 284. Mjesec kasnije, 1. studenog bio je 546.


Bolnički sustav je na rubu pucanja, krenulo je punjenje šatora ispred bolnica kao u slučaju Varaždina, gdje je samo u zadnja 24 sata umrlo čak deset ljudi. Tko će za to preuzeti odgovornost?


Ili je za smrt dosad 1.501 osobe u Hrvatskoj, od kojih su mnogi sigurno mogli poživjeti koji tjedan, mjesec ili godinu dulje kriv isključivo – virus, kako je to prije nekoliko dana lakonski zaključio premijer Andrej Plenković.