Značajno pogoršanje

Situacija je dramatična: Hrvatska liječnička komora poziva umirovljene liječnike i liječnice da se uključe u rad u zdravstvenim ustanovama

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Ističe se kako broj hospitaliziranih bolesnika ubrzano raste kao i broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni na covid-19 i u samoizolaciji, zbog čega ne mogu sudjelovati u liječenju.ZAGREB – Hrvatska liječnička komora (HLK) objavila je danas poziv umirovljenim liječnicima da se uključe u rad u zdravstvenim ustanovama ako su voljni svoje znanje i stručnost u ovim teškim vremenima staviti ponovno na raspolaganje pacijentima i hrvatskom zdravstvenom sustavu.


“Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz bolest COVID-19, ministar zdravstva Vili Beroš zamolio je Hrvatsku liječničku komoru da Ministarstvu zdravstva dostavi podatke o liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije, sukladno svojim specijalizacijama”, stoji u pozivu.


Ističe se kako broj hospitaliziranih bolesnika ubrzano raste kao i broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni na covid-19 i u samoizolaciji, zbog čega ne mogu sudjelovati u liječenju.
Zainteresirani liječnici mogu se javiti u HLK.


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako se sutra sastaje Nacionalni stožer, ali i ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva kako bi se dogovorili detalji prilagodbe novonastaloj situaciji s porastom broja novozaraženih.


Potvrdio je i da se razmišlja o mogućoj animaciji šireg kruga stručnog zdravstvenog osoblja koji bi mogli pomoći zdravstvenom sustavu.


Dodao je kako odluka o mobilizaciji dopušta ekspertnoj skupini i njemu kao ministru preraspodjelu zdravstvenog kadra.