BRUTALNO OGRANIČAVANJE SLOBODE

Mnogi traže uvođenje policijskog sata u Hrvatskoj. Pulmolog Saša Srića odgovorio Milanoviću: “To nam treba, pa da vidim kako ćete me strpati u maricu”

P. N., Hina

"Sugeriram kao liječnik s obzirom na vaše izjave u posljednje vrijeme da se testirate, ali ne na Covid i da se bavite poslovima predsjednika RH" - poručio je dr. Srića.Sve je više polemika oko mogućeg uvođenja policijskog sata u Hrvatskoj.


Predsjednik Zoran Milanović danas je rekao kako se oštro protivi toj mjeri kao i da će svi koji takvo što prizivaju odgovarati pred svojim biračima i građanima.


“Sve koji o tome razmišljaju treba strpati u maricu”, rekao je predsjednik RH između ostalog.
Na svom facebook profilu odgovorio mu je pulmolog dr. Saša Srića, koji je i sam prebolio koronavirus.


“Apeliram na pojedine političare koji svojim izjavama zbunjuju javnost i time podcjenjuju naš trud i izloženost prvenstveno misleći na predsjednika RH Zorana Milanovića koji je izjavio da sve one koji promišljaju o policijskom satu treba strpati u maricu je nedopustiva i autokratska.


Pa koliko činimo moji kolege i ja za zdravlje svakog građana i da smatram da je potreban u nužnosti i policijski sat pa da vidim predsjedniče kako ćete me strpati u maricu. Sugeriram kao liječnik s obzirom na vaše izjave u posljednje vrijeme da se testirate, ali ne na Covid i da se bavite poslovima predsjednika RH – poručio je dr. Srića.


Varaždinski župan Radimir Čačić ponovio je u petak kako smatra da je vrijeme da se uvedu strože mjere za kontrolu širenja koronavirusa, a za predsjednika Zorana Milanovića, koji misli suprotno, rekao je da su se često razilazili u razmišljanju, ali uvijek su dobro surađivali.


Na konferenciji za novinare u Varaždinu Čačić je rekao da su sve zemlje u Europi koje su do jučer imale lošije rezultate, a “danas više nisu ni lošiji jer smo ih, nažalost, uspjeli stići, donijele puno strože mjere“.


„Jednostavno smo u situaciji kad moramo postupati na način da nam se ne događaju situacije kakva je na primjer bio Split, a da nitko ne zna da će se tisuće ljudi okupiti bez ikakve zaštite i poštovanja bilo kakvih mjera“, izjavio je Čačić i dodao kako se to ne smije događati u ozbiljno organiziranoj zemlji.


Ponovio je kako misli da se raspao sustav kontrole praćenja i samoizolacije.


„Ne postoji nitko u Hrvatskoj tko tvrdi drukčije jer mi danas više ne znamo što su nositelji. To je naš najveći problem i zato treba stati na loptu i cijelu priču zaustaviti dok još možemo“, poručio je varaždinski župan, ističući da smo u problemu pucanja zdravstvenog sustava.


„Nama u Varaždinskoj županiji na dnevnoj razini se povećava broj teže i teško oboljelih koji pune našu bolnicu preko svih kapaciteta, koji su na kisiku i na respiratorima“, rekao je.


Izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da „ljude koji spominju policijski sat treba strpati u maricu“, Čačić je komentirao riječima da se predsjednik slikovito izražava.


„Ja sam prvi rekao da treba uvesti policijski sat. To što se on ne slaže s mojim mišljenjem niti je prvi put niti je zadnji“, rekao je i dodao da su kao premijer i prvi potpredsjednik Vlade odlično surađivali.


„Postoji puno stvari gdje dijelim njegovo mišljenje, smatram da govori istinu i da je u pravu, a postoje stvari u kojima se uopće ne slažemo i ovo je jedna od takvih stvari“, rekao je Čačić.


„Ako 80 posto europskih zemalja misli ovako kao što ja preporučujem da i mi počnemo postupati, i sva struka, skloniji sam vjerovati tome, nego ovome što kaže Zoran“, zaključio je varaždinski župan.