Tradicija koja se poštuje

Sinj puca po šavovima: Alka i ove godine mamac za političare i znatiželjne turiste

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆSvi putevi danas vode u Sinj gdje će se s početkom u 16:30 održati 304. Alka.


Prije početka Alke hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetit će crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske, a  predviđeno je i njeno obraćanje te uručivanje Povelje Republike Hrvatske  Viteškom alkarskom društvu Sinji.


Alki će nazočiti i predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te brojni drugi uzvanici iz javnog života.
Sinjska alka je tradicionalna viteška igra, spomen na pobjedu nad Turcima 1715. koja se održava prve nedjelje u kolovozu. Alkari kopljanici gađaju kopljem dugačkim 290 do 300 cm s konja u punom trku alku – dva koncentrično postavljena kruga, od kojih vanjski ima promjer 131,7 mm, a unutarnji 35,1 mm. Obruči su međusobno povezani trima kracima koji prostor između njih dijele na tri jednaka dijela. Pogodak u manji srednji obruč (srida) donosi tri boda, pogodak u gornji razdio dva boda, a pogodak u jedan od preostala dva razdjela donosi jedan bod. Alka je postavljena na sredini rastegnutog konopca na visini od 332 cm, računajući od njezine sredine do zemlje.


Kakva atmosfera vlada u Sinju pogledajte u našoj fotogaleriji.