MINISTAR O EPIDEMIJI

Vili Beroš: “Ne bojim se drugog vala, koronavirus će napraviti svoje i otići u povijest”

P. N.

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Profesor Car tvrdi da se očekuje drugi val i da je vrlo realno da virus bude prisutan godinu ili dvije. Ja mislim da će virus, kao i njegov prethodnici SARS i MERS, napraviti svoje i otići u povijestMinistar zdravstva Vili Beroš gostovao je u večerašnjoj emisiji “1 na 1” na HRT-u, gdje je iznio kronologiju svega što se događalo u obrani od prijetnje koronavirusa kao i svoje osobne strahove
u korona krizi za koju kaže da u budućnosti ipak ne bi trebala donijeti tako veliku ugrozu.


Beroš je 31. siječnja u Hrvatskom saboru imenovan ministrom zdravstva, a vrlo brzo nakon toga, već 2. veljače Hrvatska se suočila s koronavirusom.


– Bio sam iznimno zabrinut, osjećao sam enormnu odgovornost za zdravlje hrvatske nacije. Scene koje su dolazile iz Kine i Italije bile su nevjerojatne. Nismo mogli vjerovati što se događa i pokazatelji broja oboljelih i nedostatak respiratora tjerali su nas na krajnji oprez. Moja dominantna uloga u svemu tome bila je da ništa nismo prepustili slučaju. Oprez i osjećaj odgovornosti tjerao nas je da budemo promišljeni. Animirali smo struku, ljude koji su imali odgovore.


Nismo prikrivali istinu
Istaknuo je i da su se nastojali što više informirati i učiti na iskustvima drugih.


– Nismo prikrivali istinu već smo naglašavali da moramo biti oprezni, da vjerujemo u struku i da oni imaju odgovore na mnoga pitanja. S aspekta struke nisam bio taj koji je promišljao mjere, već taj koji je gurao struku da bude aktivnija, rekao je.


Govoreći o strategiji obrane kazao je da je ona bila razrađena u pet faza. Promatrajući zbivanja u Kini i Italiji kaže da se dolazilo do faza kako spriječiti dolazak virusa na hrvatsko tlo.


– Kad je virus došao nastojali smo ograničiti pojedinačne slučajeve bez slobodnog širenja među građanstvom. Treća faza, kad je došlo do slobodne transmisije, bila je uvođenje mjere koje su djelovale na migracije građana jer se tako najbolje može djelovati, kazao je.


Strah od mrtvih


Istaknuo je da su postojale još dvije faze, do kojih, na sreću, nije došlo.


– Još danas se uhvatim u razmišljanjima, jer su mene zbog odgovornosti koju sam preuzeo opterećivale slike iz Bergama u Italiji i New Yorka, gdje su na otoku ljude pokapali u bezimenim lijesovima. Toga sam se užasno bojao. Zato me čude reakcije ljudi koji kažu da su naše mjere bile neprimjerene i da nisu bile promišljene. Mi smo doista bili u funkciji spašavanje hrvatskih građana. To se nije događalo na nekom drugom planetu već u našem neposrednom susjedstvu, rekao je te naglasio da je sve bilo transparentno i da niti jedan broj nije bio krivo objavljen.


Od početka, kaže, postavili smo taj standard i nije bilo nijednog elementa koji smo mi znali, a da ga nismo iskomunicirali s pučanstvom. Dodao je da ga je osobno sve pogađalo i da je mnoge slučajeva evaluirao jesu li mogli drugačije.


Ministar Beroš rekao je i da su u Hrvatskoj sjajni stručnjaci.


– Sve se razvija pa tako i medicina. Dominiraju kronične nezarazne bolesti tipa kardiovaskularne, tumorske, a infektološke nisu aktualne kao što su nekad bile. No imamo odgovore na sva stručna pitanja i naši infektolozi su napravili sjajan posao, rekao je.


Singapurska veza


Istaknuo je i da je od početka ugroze puno razgovarao s profesorom Josipom Carom koji trenutačno živi u Singapuru.


– Singapur je zanimljiv jer se oni od 2013. godine spremaju na ovakvu moguću ugrozu te su razvili strategiju u borbi protiv mogućih epidemija. Profesoru Caru najviše dugujem jer mi je najviše pomogao svojim savjetima i promišljanju u shvaćanju te problematike. Singapur ima razrađen sustav za obranu od epidemije, a mi smo ga modificirali i prilagodili našim uvjetima, rekao je Beroš te istaknuo da se oko jedne stvari ne slažu.


– Profesor Car tvrdi da se očekuje drugi val i da je vrlo realno da virus bude prisutan godinu ili dvije. Ja mislim da će virus, kao i njegov prethodnici SARS i MERS, napraviti svoje i otići u povijest. Realno je moguće da dođe do drugog vala i pitanje je hoće li doći potpuno isti virus ili mutirani. Ako mutira on može biti opasniji, ali isto tako i manje opasniji. Trebamo biti oprezni i promišljeni, ali ne bih rekao da očekujemo veću ugrozu, kazao je Beroš. Dodao je “da smo postali malo prekomotni te da bi ipak, doklegod virus cirkulira planetom i nalazi se u zemljama u okruženju, trebali biti oprezniji i držati se mjera”.