Prosvjed

Sindikati u zdravstvu najavili štrajk ako se nastavi šutnja administracije

Hina

Ignorirali su sve naše zahtjeve, dokumenti se donosi jednostrano bez dijaloga i stavlja nas se pred gotov čin, poručili su čelnici sindikata Anica Prašnjak i Stjepan TopolnjakDva najveća sindikata u zdravstvu prosvjedovala su u petak pred zgradom resornog ministarstva upozorivši na mogućnost štrajka ako zdravstvena administracija nastavi ignorirati njihove zahtjeve, jednostrano donositi odluke i ne poštivati radnička prava.


Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi okupili su na Ksaveru pedesetak svojih članova iz cijele zemlje, upozorivši da Ministarstvo zdravstva ne poštuje odredbe granskog kolektivnog ugovora i nije riješilo pitanje koeficijenata za sestre i nemedicinsko osoblje.


Ignorirali su sve naše zahtjeve, dokumenti se donosi jednostrano bez dijaloga i stavlja nas se pred gotov čin, poručili su čelnici sindikata Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak.
“Bit će štrajka ako se ova šutnja Ministarstva nastavi”, poručila je Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća strukovnog sindikata sestara i tehničara koji ima 10.600 članova.


Posebno je istaknula nerješavanje problema manjka medicinskih sestara, kojih samo u Dubrovniku nedostaje 375.


Sindikalni čelnici tvrde i da mjesecima bezuspješno pokušavaju pokrenuti pregovore za novi granski kolektivni ugovor, te da su nebrojeno puta zatražili hitno rješavanje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u djelatnosti zdravstva, a kao odgovor dobili su samo “šutnju administracije”, kako su i nazvali današnje mirno okupljanje.


“Ministar Beroš najviše se zalaže za liječnike, a morao bi se brinuti o svim radnicima u sustavu”, istaknuo je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata koji ima oko 10.000 članova, a okuplja i zdravstveno i nezdravstveno osoblje u sustavu.


“Do kada će nas tjerati da odlazimo van? Ljudi su prisiljeni da odlaze iz ovog sustava”, rekao je Topolnjak posebno istaknuvši nedopustivo niske plaće nezdravstvenog osoblja, poput administratora, čistačica i kuhara.


Poručili su da se gomilaju sudski troškovi koji dodatno opterećuju sustav, a u osvrtu na najavljenu reformu zdravstva istaknuli su da se “pacijenti sve više žale, a radnici su očajni zbog uvjeta rada i nepoštivanja prava iz kolektivnog ugovora”.


Organizatori prosvjeda pozvani su na sastanak u Ministarstvo na kojem će ponuditi rok do kojega se moraju riješiti navedeni problemi. Nakon sastanka očekuju se izjave čelnika sindikata i nekoga iz Ministarstva.


Beroš: Sindikati prešutjeli sastanke u Ministarstvu zdravstva


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak kako je iznenađen konstatacijom sindikata o “šutnji administracije” oko problema s koeficijentima koje su iznijeli na današnjem prosvjedu jer su upravo s tim sindikatima održali sastanke u ponedjeljak, a koje su sindikati prešutjeli.


“Rješavanje otvorenih pitanja je proces koji zahtjeva obostrani i iskren dijalog za koji smo do sada smatrali da je postignut. Ako se dosadašnji sastanci uključujući i zadnje, koji su održani prije četiri dana tumače kao ‘šutnja administracije’, ne znam kako bi se nazvalo djelovanje spomenutih sindikata negoli šutnja istih o navedenom dijalogu i održanim sastancima”, izjavio je Beroš.


To nije dobar put prema željenim rješenjima te se nadamo da će se zajednička komunikacija po svim pitanjima nastaviti u afirmativnom tonu i za stolom u Ministarstvu zdravstva, dodao je.


Naveo je kako su s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u ponedjeljak, 30. siječnja održali dva sastanka na teme koje su sindikati naveli na današnjem prosvjedu, a odnose se na izmjene uredbe o koeficijentima i tumačenja važećeg Kolektivnog ugovora.


“Nadalje, iako nismo izviješteni o planiranom prosvjedu spomenutih sindikata, pozvali smo ih u Ministarstvo zdravstva, no nažalost naš poziv je odbijen”, istaknuo ministar.


Ministar je u priopćenju također naglasio kako je prije mjesec dana održan sastanak sa sindikatima na temu novog Kolektivnog ugovora, na kojem su prihvaćeni izneseni argumentirani prijedlozi navedenih sindikata i dogovoreno je produženje Kolektivnog ugovora do 25. ožujka 2023. godine, uz njegovu produženu primjenu najkasnije do 25. lipnja ove godine.


S obzirom na usuglašene i dogovorene daljnje aktivnosti svih dionika, Ministarstvo priprema potrebne akte za upućivanje na Vladu, o čemu su navedeni sindikati i obaviješteni, dodao je.