Zahtjevi upućeni Vladi

Sindikati u kutinskoj Petrokemiji: Odmah pokrenite proizvodnju

Hina

Foto Nikola Cutuk / Pixsell

Foto Nikola Cutuk / Pixsell

Predsjednik Sindikata EKN-a Željko Klaus pozvao je na konferenciji za novinare premijera Andreja Plenkovića da se što prije postigne dogovor kako bi se pokrenula proizvodnja, jer će Petrokemija u suprotnom uskoro nestati, budući da je je radnici svakodnevno napuštajuSindikati u kutinskoj Petrokemiji zatražili su u četvrtak da se što prije pokrene proizvodnja u toj tvornici i dovrši prijenos vlasništva na novog vlasnika, a ako to nije moguće da vlada iskoristi priliku i vrati tvornicu u vlasništvo Republike Hrvatske.


Predsjednik Sindikata EKN-a Željko Klaus pozvao je na konferenciji za novinare premijera Andreja Plenkovića da se što prije postigne dogovor kako bi se pokrenula proizvodnja, jer će Petrokemija u suprotnom uskoro nestati, budući da je je radnici svakodnevno napuštaju.


U toj tvrtki ni nakon više mjeseci nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori.
“Dvije najmoćnije hrvatske tvrtke INA i PPD i država ne mogu riješiti problem i to je nevjerojatno, upozorio je Klaus na konferenciji za novinare te upitao kome je u interesu da Petrokemija nestane.


“Njezinim zatvaranjem ‘ubija’ se grad Kutina, oduzima ogroman posao Hrvatskim željeznicama i šibenskoj luci te ugrožava hrvatska poljoprivreda, jer stari vlasnici Petrokemiju više ne žele, a novi je ne mogu preuzeti”, rekao je Klaus.


Radnici Petrokemije cijelo to vrijeme dolaze na posao i rade, iako ne svoj glavni posao nego druge poslove, među kojima i prepakiravanje tuđeg umjetnog gnojiva lošije kvalitete od kutinskog, dodao je.


Klaus je podsjetio da je od 2018. većinski vlasnik Petrokemije tvrtka Tera – mineralna gnojiva, 53 posto u vlasništvu INA  i PPD, dok je više od 40 posto u vlasništvu države. Tvrtka je, tvrdi, nakon dokapitalizacije pokazala da može raditi profitabilno i poslovati s dobiti, no problem je nastao kada su INA i PPD odlučili prodati svoj udjel u Petrokemiji.


Sindikat ne zna u kojoj je fazi prijenos vlasništva te ističu kako “traje igra priopćenjima” a proizvodnju nitko ne spominje.


Klaus je rekao kako ih je ministar gospodarstva Davor Filipović na sastanku veljači izvijestio da Ministarstve ne zna što novi vlasnici planiraju raditi i u što ulagati, da bi ih nakon što su pismeno reagirali uvjeravao da ne trebaju brinuti.


Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak su poručili da sudjeluju u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, ali ne i u pregovorima u vezi većinskog vlasništva.


Naveli su i kako Yildrim Holding kupovinom većinskog paketa dionica Petrokemije može postati vlasnik Petrokemije i za to ne treba suglasnost Ministarstva.