Udruženi sindikati zahtjevaju

Sindikati pozivaju ministra Ćorića: Ukinite stručno osposobljavanje!

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

»Kao prvi korak, pozivamo ministra da oformi radnu skupinu koja će uključivati predstavnike socijalnih partnera i organizacija mladih, te koja će odmah pristupiti redefiniranju mjera aktivne politike zapošljavanja, s ciljem ukidanja stručnog osposobljavanja, te vraćanja pripravništva kao standardnog modela ulaska u svijet rada. Ministre, što se čeka«.ZAGREB – Matica hrvatskih sindikata (MHS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Mreža mladih Hrvatske (MMH) pozvali su u četvrtak ministra rada i mirovinskoga sustava Tomislava Ćorića da oformi radnu skupinu s predstavnicima socijalnih partnera i organizacija mladih koja će odmah pristupiti redefiniranju mjera aktivne politike zapošljavanja, sa ciljem ukidanja stručnog osposobljavanja (SOR) i vraćanja pripravništva kao standardnog modela ulaska u svijet rada.


Reakcije je to sindikata i udruge mladih na Ćorićevu izjavu na predstavljanju indeksa slobodnih radnih mjesta, kada je ocijenio da bi trebalo reafirmirati pripravnički sustav jer je SOR tek krizna mjera.


Inicijativa »Vrijedim više«, koju su pokrenuli MHS, SSSH i MMH, pozdravlja izjave koje u zadnje vrijeme dolaze iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava o potrebi postupnog smanjivanja opsega SOR-a i uvođenja poticaja za vraćanje pripravništva, ističe se u priopćenju.
Ministar je zaista u pravu jer SOR izvorno jest bio zamišljen kao privremena mjera, koja bi u vremenu krize olakšala mladima ulazak u svijet rada, omogućujući im da steknu praktična znanja koja još uvijek nedostaju u obrazovnim programima. No, s vremenom je opseg mjere toliko proširen da je velikom dijelu mladih ona postala jedini mogući način ulaska na tržište rada, jer »koji bi poslodavac uzeo pripravnika, kad mu država besplatno daje SOR-ovca«.


Sindikati i udruga ističu da, iako je od uvođenja mjere prošlo više od šest godina, još uvijek nisu poduzeti ozbiljniji napori da se isprave nedostaci u obrazovnom sustavu koji su uopće doveli do potrebe postojanja SOR-a, odnosno da se praktična znanja integriraju u srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje.


Ćorića stoga pozivaju da umjesto općenitog kritiziranja mjere koju su provodile prethodne tri Vlade, a zasad nastavlja i ova, prijeđe s riječi na djela.


»Kao prvi korak, pozivamo ministra da oformi radnu skupinu koja će uključivati predstavnike socijalnih partnera i organizacija mladih, te koja će odmah pristupiti redefiniranju mjera aktivne politike zapošljavanja, s ciljem ukidanja stručnog osposobljavanja, te vraćanja pripravništva kao standardnog modela ulaska u svijet rada. Ministre, što se čeka«, stoji u priopćenju.