Zakon o plaćama

Sindikat znanosti: Vlada zaboravila na uredbu o koeficijentima. To je krajnje nekorektno

Ljerka Bratonja Martinović

Ilustracija / Foto Davor Kovačević

Ilustracija / Foto Davor Kovačević

Taj potez suprotan je onome što je Vlada obećavala: partnerski odnos i suradnju na izgradnji novog sustava koeficijenata, poručuju iz sindikataZakon o plaćama je ovaj tjedan upućen u proceduru, mimo obećanja iz Vlade da se taj zakon neće donositi bez cjelovite uredbe o koeficijentima iz kojih je moguće analizirati utjecaj tog zakona na plaće, upozorili su iz Nezavisnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti.


– Takav potez krajnje je nekorektan, suprotan onome što je Vlada obećavala: partnerski odnos i suradnju na izgradnji novog sustava koeficijenata.


Sad se već s opravdanjem pitamo hoćemo li uopće moći na adekvatan način proanalizirati situaciju i sugerirati potrebne korekcije ili ćemo naše mišljenje morati iskazivati na ulici.
Vlada se ne bi trebala ovako igrati s povjerenjem svojih zaposlenika, poručuju iz sindikata znanosti.


U samom zakonu vide ozbiljne mane, od sustava ocjenjivanja koji je pogodan za pritiske i zloupotrebe, preko reguliranja dodataka za posebne uvjete rada, do izuzetka za financiranje projektnih radnih mjesta.


– Vlada je po tom pitanju u zakon uključila odredbu koja je potencijalno protuustavna i diskriminatorna spram domaćih istraživača te je propustila priliku za davanje doprinosa razvoju znanosti i visokog obrazovanja, poručuje glavni tajnik sindikata, Matija Kroflin.