Preporod

Sindikat prosvjedovao zbog “korona škole”, iz ministarstva odbacuju optužbe

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod organizirao je danas prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja pod nazivom "Korona škola" na kojem žele upozoriti na probleme s kojima se susreću radnici u školama u vrijeme odvijanja nastave po A,B i C modeluGlavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin odgovorio je na tvrdnje sindikata Preporod, istaknuvši da Vlada nije dirala u prava zajamčena kolektivnim ugovorima nego je osigurala i povećanje plaća, što je jasan pokazatelj da brine za prosvjetne djelatnike.


“Unatoč većem padu BDP-a, Vlada ne samo da nije dirala u prava zagarantirana kolektivnim ugovorima nego je usprkos svemu osigurala i povećanje plaća od 1.1 2021. u iznosu od 4 posto za sve prosvjetne radnike, što nas dovodi do ukupne brojke kumulativnog povećanja plaća za prosvjetne radnike od više od 20 posto. To je jasan pokazatelj da itekako brinemo za prosvjetne djelatnike”, izjavio je za Hinu Pavičin.


“Usprkos tome, pojedinci su se odlučili na prosvjed protiv onih koji su im to osigurali. Ako je i od Stipića previše je”, dodao je.
Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod organizirao je danas prosvjed ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja pod nazivom “Korona škola” na kojem žele upozoriti na probleme s kojima se susreću radnici u školama u vrijeme odvijanja nastave po A,B i C modelu, kao što su paralelna nastava, troškovi nastavnika kod izvođenja online nastave te plaće za vrijeme bolovanja.


Što se tiče paralelnoga rada, Pavičin kaže da on vjerojatno proizlazi iz upute Ministarstva da učitelji moraju biti i u kontaktu s onim učenicima koji su bolesni ili u samoizolaciji.


“Od toga nećemo odustati bez obzira na prosvjede, jer smo svi mi tu zbog učenika i na njima treba biti fokus obrazovnog sustava. Naša uputa je da se taj rad s učenicima organizira u okviru redovitog osmosatnog radnog vremena tako da nema govora o nikakvom paralelnom i dodatnom radu”, ističe Pavičin.


Foto galerija: Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod organizirao prosvjed "Korona škola" u Zagrebu Foto: Davor Kovačević


Neistinitom ocjenjuje tvrdnju da se nastavnicima u samoizolaciji plaća smanjuje za dvije trećine. Napominje da rad škola ne organizira Ministarstvo nego ravnatelji.


“Ravnatelj, ako mu organizacijske mogućnosti dopuštaju, može učitelju koji je u samoizolaciji omogućiti i redovan rad. Ako  ravnatelju organizacijske mogućnosti to ne dopuštaju, učitelj će biti u samoizolaciji i samo za to vrijeme će mu biti smanjena plaća, ali nikako za dvije trećine nego za nekoliko stotina kuna ovisno o visini primanja”, objašnjava.Pitanje refundacije troškova “riješit će se izmjenama Zakona o radu te smo tu apsolutno otvoreni za razgovore modelima i načinima”, kaže Pavičin, a što se tiče tehničkoga osoblja, u posljednja tri mjeseca odobreno je zapošljavanje više tehničkog osoblja nego u prvih 7 mjeseci ove godine.


“U posljednja tri mjeseca odobreno više od 300 zahtjeva, a procedura odobravanja se nastavlja i dalje”, dodaje ministrov savjetnik Pavičin.