SNH

Sindikat novinara uputio apel nakladnicima, ali i savjete novinarima koji prate krizu

Hina

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Istinito, točno i odgovorno izvještavanje nije moguće bez odlaska na teren, bez novinarske prisutnosti na brojnim mjestima kriznih događaja. To podrazumijeva i povećanu izloženost reportera, snimatelja i drugih medijskih radnika, pa tako i mogućnost zaraze koronavirusom, upozorava SNH u priopćenju.Sindikat novinara Hrvatske (SNH) apelira na urednike i nakladnike da maksimalno zaštite novinare, snimatelje, fotoreportere, tehničare i druge medijske radnike koji ovih dana izvještavaju o epidemiji koronavirusa. 


Istinito, točno i odgovorno izvještavanje nije moguće bez odlaska na teren, bez novinarske prisutnosti na brojnim mjestima kriznih događaja. To podrazumijeva i povećanu izloženost reportera, snimatelja i drugih medijskih radnika, pa tako i mogućnost zaraze koronavirusom, upozorava SNH u priopćenju.


“Još jednom apeliramo na urednike i nakladnike da maksimalno zaštite novinarke i novinare koji ovih dana izvještavaju o epidemiji koronavirusa, da se odgovorno odnose prema zdravlju kolegica i kolega, te da na zadacima osiguraju zaštitna sredstva i brza testiranja na prisutnost koronavirusa”. 
Bude li proglašena opća karantena SNH traži da se omoguće dozvole za kretanje novinarima, snimateljima, fotoreporterima i tehničkom osoblju zaposlenom u medijima koji izlaze na teren.


SNH ujedno preporučuje novinarima da prate savjete liječnika i epidemiologa, informiraju se o točnom stanju na području kuda idu, prate savjete za izbjegavanje infekcije u pogođenim područjima, te da ne posjećuju mjesta koja su izvor zaraze.


“Ako idete na zaraženo mjesto, poslodavac vam mora osigurati svu potrebnu zaštitu (rukavice, maske, dezinfekcijska sredstva i ostalu zaštitu), a možda će vam biti potrebna i druga medicinska zaštitna oprema poput zaštitnog odijela”, poručuje sindikat novinarima.


Starije osobe i kronični bolesnici ne smiju biti raspoređeni na poslove na kojima su izloženi riziku, a poslodavac je dužan redovito dezinficirati radne prostore, podsjeća SNH.


“Ako ste po zadatku u zdravstvenoj ustanovi ili na rizičnom području, ne ostavljajte opremu na podu, uvijek dekontaminirajte opremu brzodjelujućim sredstvima, a nakon radnog zadatka slijedi dezinfekcija. Ruke temeljito dezinficirajte prije dolaska u pogođeno područje, tijekom boravka i nakon napuštanja tog područja”.


SNH također upućuje novinare da pozorno prate obavijesti Svjetske zdravstvene organizacije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a kada nemaju radne zadatke neka ostanu u kući.