Akcija Falkuša

Šibenski liječnik na Karibima slučajno susreo trojicu Hrvata koji su pali s tonom kokaina: “Sve mi je bilo čudno”

Portal Novi list

Foto Sreenshot Guardia Civil

Foto Sreenshot Guardia Civil

Od prvog kontakta s tom ekipom sve mi je bilo čudno. Bilo je to u ožujku kada su sve luke bile zatvorene zbog korone i oni su tražili način da se vrate u Hrvatsku, a nisu bili dobro opskrbljeni, ispričao je Dražen GrgićTrojica hrvatskih državljana uhićenih na Kanarima zbog krijumčarenja gotovo tone kokaina u jedrilici sa šibenskog su područja, neslužbeno doznaje ŠibenikIN.


Šibenski liječnik Dražen Grgić, koji se u lipnju vratio s plovidbe Atlantikom, za ŠibenikIN je ispričao kako se po svemu sudeći na Karibima susreo s ovim trojcem. Tijekom susreta s ovom ekipom nije ni slutio pravi razlog njihove prekooceanske plovidbe.


Doktor Dražen Grgić koji je pet mjeseci jedrio iz Šibenika do Brazila i nazad u sklopu akcije Čisto more, čisto srce kako bi pomogao SOS Dječjem selu Hrvatska, potvrdio je za ŠibenikIN da je na Karibima, točnije na otoku Martinique, krajem travnja susreo tročlanu posadu jedrilice čiji se naziv poklapa s nazivom jedrilice koju je specijalni tim španjolske Guardia Civil presreo 8. rujna u međunarodnim vodama.


Htjeli se svi skupa vratiti u Hrvatsku
Njihova jedrilica potom je dotegljena na Kanarsko otočje gdje je na njoj pronađeno ukupno 980 kilograma kokaina visoke čistoće vrijednosti preko 40 milijuna eura. Tročlana ekipa, u kojoj je bio i vlasnik jedrilice, Grgiću je prodala priču da jedrilicu moraju transferirati iz Hrvatske na Martinique zbog prodaje.No, navodni kupac u međuvremenu je tobože otkazao dogovor.


“Od prvog kontakta s tom ekipom sve mi je bilo čudno. Bilo je to u ožujku kada su sve luke bile zatvorene zbog korone i oni su tražili način da se vrate u Hrvatsku, a nisu bili dobro opskrbljeni.


Javili su mi da će doći na Karibe u opskrbu pa da se svi skupa vratimo u Hrvatsku. Meni je bilo jako drago što ću se susresti s jedrilicom sa šibenskom posadom”, priča doktor Grgić.


Bio je, dodaje, sretan kada se susreo s tročlanom posadom jer je nakon nekoliko mjeseci napokon čuo hrvatski jezik.


“Njih je zadesio kvar te su došli na Martinique popraviti jedrilicu. Ja sam do tada već bio krenuo nazad, ali mi je pukla sajla pa sam se odlučio vratiti na Martinique.


Tamo smo se prvi put sreli. Bilo mi je drago čuti domaći jezik pa sam susret i dokumentirao”, ispričao je Grgić.


Momci su bili simpatični


Tročlanu posadu na Martiniqueu su zadržali kvarovi te je doktor Grgić put ipak odlučio nastaviti sam.“Nisam htio gubiti vrijeme budući da mi se cijelo putovanje odužilo zbog situacije s koronavirusom, a prijetili su i uragani. Oni su ostali u Martiniqueu i tu je priča završila. Momci su bili simpatični, žao mi je što su upetljani u nešto takvo”, zaključio je Grgić za ŠibenikIN.


Trojica Hrvata uhićena su u skopu međunarodne policijske akcije “Falkuša”, u kojoj je do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako su trojica hrvatskih državljana s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja.


Uputili su se južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.


Prema procjenama španjolske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.